Бюлетин

Недвижима културна ценност в Перник се продава на търг

НАП обяви за продажба на търг с тайно наддаване при начална цена  7 151 043 лв. емблематичната за Перник сграда на Минната дирекция, съобщиха от институцията. Построена е през 1932 година по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на зданието е в неокласически стил,  вътре се наблюдава влияние от ранна готика.

Сградата се намира в центъра на града, в непосредствена близост до черквата “Св. Иван Рилски” и е една от забележителностите на Перник. Тя притежава статут на единична недвижима културна ценност, попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник.”

На партера е разположен музей на минното дело с изложени изкопни предмети от миньорската дейност, макети на машини за нуждите на минната индустрия. По 28 кабинета има на партерния, първия и втори етаж на сградата.

Снимка: wikipedia.org

Сградата на Минната дирекция, която е с разгъната застроена площ  5 624,50 кв.м, се продава заедно с урегулиран поземлен имот с площ от 2 590 кв.м. в идеалния център на Перник. Тя бе приватизирана заедно с пернишката мина.

Кметът Станислав Владимиров заяви, че ще направи всичко възможно да върне Минната дирекция на перничани. По думите му тя е сърцето на града, построена преди 90 години от ръцете на миньорите на Перник. Той определи сградата като огромно културно наследство и смята, че Перник има голям грях, че е дал Минната дирекция в частни ръце.

Собственик на сградата е неизвестна фалирала фирма, но се ползва от мината и “Топлофикация – Перник”.

Още от Built.bg:  За пръв път в историята: женският ни отбор по шахмат стана европейски шампион

Търгът е насрочен на 26 октомври.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам