Бюлетин

Нидерландски съд даде зелена светлина за мащабен проект за улавяне на въглерод

Нидерландският върховен съд даде днес зелена светлина за строителството на голямо съоръжение за улавяне на водород на пристанището в Ротердам въпреки възраженията на екоактивисти, предаде Ройтерс.

Планираният проект “Портос” ще е най-голямото съоръжение за улавяне и съхранение на въглерод в Европа, като се очаква благодарение на него въглеродните емисии на страната да бъдат намалени с около 2 на сто за период от 15 години след 2026 г.

Според проекта въглеродните емисии, изпускани от рафинерии и химически заводи, управлявани от “Роял Дъч шел” (Royal Dutch Shell), “Ексън Мобил” (Exxon Mobil), “Ер ликид”(Air Liquide) и “Еър продъктс” (Air Products) ще бъдат транспортирани до изпразнени газови полета под Северно море.

Съдът обяви в предварително отсъждане през ноември, че проектът може да бъде спрян, ако не съответства на европейските екологични директиви.

Екоактивистите, завели делото, се аргументират, че емисиите азотен оксид, причинени от изграждането на “Портос”, ще окажат пагубно влияние върху съседните природни резервати и ще са в нарушение на европейското право.

Според съда обаче проучванията, поръчани от правителството, са доказали, че последствията от строителството върху природните резерви ще бъдат ограничени и временни.

Работещите върху проекта “Портос”, сред които са ротердамското пристанище и нидерландската газова компания “Газуние” (Gasunie), обявиха, че очакват решението за крайната инвестиция през идните седмици, като целта е строителството да започне в началото на 2024 г.

Улавянето на въглеродни емисии от големи промишлености се разглежда от редица експерти като основополагащо за целта на нидерландското правителство за намаляване на 55 на сто от тези емисии до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г.

Още от Built.bg:  СОС разглежда близо 4 млн.лв. за инвестиции в общинска инфраструктура

Постановлението за “Портос” е резултат от дълго проточила се битка за намаляване на емисиите азотни оксиди, които в големи количества могат да застрашат специфични видове растения и животни, хранещи се с тях.

Нидерландия се бори от години с високото ниво азотни емисии заради относително големия брой едър рогат добитък и значителното използване на торове от фермерите, както и от влиянието на трафика и строителството в гъсто населената страна.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам