Бюлетин

Николай Денков и Марчел Чолаку обсъдиха източниците на финансиране за втори мост над река Дунав

Възможните източници на финансиране на втори мост над река Дунав при Русе и Гюргево обсъдиха днес в Букурещ българският премиер Николай Денков и румънският му колега Марчел Чолаку.

“От години обсъждаме втори мост при Русе-Гюргево, тъй като това е изключително важно направление, което директно свързва България със столицата (на Румъния) Букурещ. Това направление доби ново значение със започването на войната в Украйна от страна на Русия, тъй като то е част от логистичното направление за подготовка на отбраната на източния фланг на НАТО”, каза след срещата по време на общо изявление за медиите Николай Денков.

Николай Денков, снимка: БТА

Той информира журналистите, че с румънския му колега са коментирали и по-бързото пускане на фериботната връзка Русе-Гюргево, за да се отпуши трафикът по икономическа линия и да подпомогне туризма.

Двамата премиери бяха категорични, че ще лобират за присъединяването на България и Румъния към Шенген възможно най-скоро. “Положихме допълнителни усилия за постигането на тази цел”, подчерта Марчел Чолаку и благодари на испанското председателство за отворената подкрепа за присъединяване към пространството без граници.

“Изпълнили сме всички критерии от страна на Европейския съюз. И затова не е случайно, че имаме положително решение на ЕК и ЕП. Просто трябва да довършим процеса и трябва да го довършим заедно в дискусия и на политическо, и на експертно ниво с тези държави, които имат все още някакви резерви”, каза на свой ред Николай Денков.

Снимка: БТА

Той информира, че София и Букурещ са направили конкретни планове за действие между министерства на вътрешните работи, гранична полиция, както и на политическо ниво. Денков добави, че не всичко зависи от България и Румъния, тъй като в двете скептични държави – Австрия и Нидерландия текат вътрешни процеси, върху които нямаме контрол. Въпреки всичко българският премиер изрази оптимизъм и заяви: “Сигурен съм, че ще се справим”.

Още от Built.bg:  Андрей Цеков: Има системен проблем в държавата при планирането на поддръжката и изграждането на пътищата

“Драги Николай, и двамата сме премиери от скоро. Не знам как е при теб, но аз направо влязох в огъня. Не се оплаквам. Знам, че огънят калява човека”, обърна се на финала към българския си колега румънският премиер Марчел Чолаку. Той благодари на Денков, че е избрал да направи първото си чуждестранно посещение именно в Румъния, след като е встъпил в длъжността министър-председател.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам