Бюлетин

Николай Денков ще върне днес на президента изпълнен втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще приеме в 11:00 часа днес кандидата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за министър-председател Николай Денков, на когото, съгласно конституционната процедура, връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В петък от “Продължаваме промяната – Демократична България” и ГЕРБ-СДС представиха официално имената на министрите в проектокабинета с втория мандат. Освен състав на редовно правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа, обявиха в съвместно изявление пред медиите в Народното събрание Николай Денков и Мария Габриел, които са номинирани за премиер и вицепремиер с договорена ротация на девет месеца. По-рано през деня представители на първите две преговарящи политически сили разговаряха с парламентарната група на ДПС.

Кандидатът за премиер обясни, че съставът на проектокабинета е насочен към включване на повече експерти. Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев е предложен за министър на финансите, а депутатът от ПП-ДБ и член на ръководството на “Да, България” Атанас Славов – за министър на правосъдието.

На 29 май президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата на ПП-ДБ за министър-председател акад. Николай Денков. Тогава държавният глава призова “Продължаваме промяната – Демократична България” да преосмислят целесъобразността от този мандат, който, според него, вече е дискредитиран.

В петък кандидатът за премиер обяви, че ще върне на президента “папката – попълнена”. Окончателният списък с имена от проектокабинета с втория мандат ще бъде внесен в президентството в понеделник, съобщи тогава Николай Денков. Съгласно Конституцията, когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам