Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател

Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател. Той е заместник-директор на болница “Пирогов”.

Президентът Румен Радев връчи папката с проучвателния мандат за съставяне на правителство на Габровски. При държавния глава са също Томислав Дончев – зам.-председател на ГЕРБ и Десислава Атанасова – председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Снимка: БТА

Проф. Николай Габровски е неврохирург, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и заместник изпълнителен директор по медицинската дейност на болницата, сочи справка от интернет страницата на лечебното заведение.

Проф. Габровски е роден на 27 ноември 1971 г. в София. Завършва медицина в Медицинската академия в София през 1996 г. Професионалният му път започва в Неврореанимацията на УМБАЛ „Царица Йоанна“, а в Клиниката по неврохирургия на болница „Н.И.Пирогов“ работи от 1997 г. От 2006 г. проф. Габровски е завеждащ на отделението по невроонкология.

През 2010 г е избран за заместник-председател на Българско дружество по неврохирургия. През 2011 г. става национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

Николай Габровски, снимка: БТА

Проф. Николай Габровски е член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) от три години. От 9 юни 2018 г. е зам.-председател на съсловната организация.

На 13 октомври 2018 г. е избран за председател на Българското дружество по неврохирургия, а на 2 октомври 2022 г. е преизбран за втори мандат на този пост.

На 5 ноември 2021 г. проф. Николай Габровски е избран за член-кор. на Българската академия на науките (БАН). Той е най-младият член-кор. в направлението „Медицински науки“.

През октомври 2022 г. Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS) създава работна група за Нововъзникващи технологии и иновации в неврохирургията и неин пръв председател става проф. Габровски.

Още от Built.bg:  Джанет Йелън призова мениджърите на германските банки да затегнат спазването на санкциите срещу Русия

Проф. Габровски развива научна дейност в областта на неврохирургията, включително в невроонкологията, съдовата неврохирургия, гръбначната хирургия, невротравматологията. Осъществил е самостоятелно или в екип над 5000 операции на мозъчни и гръбначни неврохирургични заболявания. Той е един от първите в България, които прилагат в практиката си роботизирана и навигирана гръбначна хирургия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам