Бюлетин

Николай Милков: Изправени сме пред безпрецедентно увеличаване на различни руски хибридни атаки

Паралелно с руските агресивни военни действия сме изправени пред безпрецедентно увеличаване на различните хибридни атаки, насочени към подкопаване на устойчивостта на България и оттам на нашите демократични ценности и процеси. Това каза служебният министър на външните работи Николай Милков при откриването на конференцията „Отговор на предизвикателствата във фрагментиращата се архитектура на сигурност: Противодействие на руските хибридни дейности“, организирана от Софийския форум за сигурност.

Руската агресия, която се осъществява в непосредствена близост до границите на България, представлява грубо нарушение на международния правов ред и нанесе сериозен удар върху съществуващата архитектура на международна сигурност, водейки до значими последици за обществено политическия живот – включително и в България, коментира Милков. Русия използва пълен арсенал от хибридни похвати, инструментализиране на енергийните и основните хранителни доставки, кибердейности на контрол върху чувствителни технологии, безпрецедентно засилване на пропагандата, насочена към вътрешнополитическа дестабилизация на нашите общества – провокиране на недоволство и намаляване на солидарността с Украйна, каза още той.

Николай Милков и директорът на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов (ляво). Снимка: БТА

По думите му всичко това доведе до една фундаментално променена среда за сигурност, която е непосредствено около нас и това принуди НАТО и ЕС да предприемат определени реакции. Николай Милков отбеляза, че 2% от БВП разходи за отбрана вече се приема като минимум в НАТО. Той посочи, че през следващата година България ще постигне този праг на военни разходи.

Софийският форум за сигурност е една от малкото неправителствени организации, които не се ползват от помощ от държавата, посочи министърът. В този вакуум от сериозна експертиза по въпросите на сигурността и външните отношения намират почва най-различни дискусионни, меко казано, тези. Дебатът се инструментализира, елементаризира, използва се за краткосрочни и непосредствени политически дивиденти. Това отваря възможността за повече и по-зловредни хибридни влияния, когато такива са налице, заяви Николай Милков.

Още от Built.bg:  Продажбите на електромобили остават силни на глобално ниво

Според министъра нещата силно се задълбочиха през последните две години, през които се намираме в постоянна предизборна ситуация. По думите му се дълбаят се разделителни линии, които не съществуват така, както се описват.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам