Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Николов в Дубай: Координираните усилия са от решаващо значение за преодоляване на кризата с енергийните цени

Координираните усилия и солидарността между държавите са от решаващо значение за преодоляване на кризата с енергийните цени. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов, който участва в Световния енергиен форум 2022 в Дубай, Обединени арабски емирства, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката. В рамките на панела, свързан с европейската енергийна криза, министър Николов даде пример с рамката за временна помощ, предоставена в подкрепа на националните бюджети като една от съществените мерки за осигуряване на достъпна, сигурна и устойчива енергия на европейско равнище.

По думите на министър Николов ключовите усилия са свързани с ускореното и рационализирано внедряване на енергия от възобновяеми източници и чисти газове, с акцент върху биогаза и водорода, както и незабавното завършване на липсващата енергийна инфраструктура. Този процес обаче следва да отчита националните особености и да зачита изцяло правото на държавите членки да избират най-подходящите енергийни решения в своя собствен микс.

Енергийният министър изтъкна също и необходимостта от насочване на усилията към подготовка на енергийните системи за следващия зимен период – като условие за сигурност на енергийните доставки. От ключово значение е да се предприемат незабавни действия за презареждане на европейските газови хранилища, допълни министър Николов. По неговите думи, настоящата ситуация изисква и критичен преглед на политиката на ЕС за енергийна сигурност и диверсификация на доставките, както и на приоритетите за критичната инфраструктура и политиката за финансиране.

Засилването на диалога с ключови производители и доставчици на втечнен природен газ, увеличаването на втечнения природен газ и диверсификацията на вноса по тръбопроводи на конкурентни цени, както и оптимизиране на LNG терминалите и съоръженията за съхранение на газ са ключови условия за енергийна сигурност в контекста на настоящата ситуация.

Още от Built.bg:  Какви са шансовете София да бъде домакин на Младежките зимни олимпийски игри

Предложението на Европейската комисия газовите хранилища на ЕС да бъдат запълнени до най-малко 90 процента от техния капацитет до 1 ноември всяка година, с междинни цели за всяка държава членка през февруари, май, юли и септември, заслужава внимание, акцентира министър Николов. Той беше категоричен, че усилията за установяване на общ подход на равнище ЕС за освобождаване на стратегическите петролни запаси в случай на извънредни ситуации трябва да продължат.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам