Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Нинова: Между три и шест са язовирите, които се нуждаят от спешен ремонт

Между три и шест са язовирите, които по оценка от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се нуждаят от спешен ремонт. До дни ще стане известно кои измежду тези съоръжения са най-потенциално опасни и веднага ще се задвижат процедури по възлагане на обществени поръчки за ремонтите им, като за целта от бюджета за тази година са осигурени средства. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на блицконтрола в рамките на заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Тя съобщи, че преди няколко дни от ДНСК е представен пореден протокол, в който не се признава един от извършените ремонти на язовир за такъв. Той е незаконен, защото липсват строителни разрешения и необходимите книжа.

За нас е важно и да излезе окончателният доклад на Сметната палата, която прави преглед и анализ на извършеното по язовирите, заяви вицепремиерът, като напомни, че вече има такъв предварителен, по който Държавната консолидационна компания е направила забележки. След като бъде получен окончателният доклад на Палатата, вицепремиерът увери депутатите, че ще оповести намеренията на Министерството за законодателни промени в законите за водите и за устройството на територията, както и свързани със структурни промени относно разпокъсаната собственост на язовирите. Ще се потърси и отговорност за това, което се е случвало преди сегашното правителство – 500 млн. лева за ремонти с един окончателно ремонтиран язовир, каза министър Нинова.

Снимка: БТА

Компенсациите за високите цени на тока за бизнеса, които бяха определени до края на март, в резултат на срещата с работодателските организации бе постигнато решение да бъдат и за април, и да бъдат увеличени като сума, каза вицепремиерът в отговор на друг депутатски въпрос. Разговорите за конкретно число се водиха между 250 лева, колкото е сега в момента компенсацията, до 300 лева, но остана експертите заедно с Министерството на енергетиката да уточнят това увеличение, допълни тя.

Още от Built.bg:  Към момента на територията на страната няма активни пожари

Нинова напомни, че до края на април ще се подготви нов начин за закупуване на ток от бизнес операторите, като това да бъде оформено с необходимите решения на институциите, и допълни, че експертите вече работят по този въпрос. Целта на тази нова схема на доставки на ток е да се даде предвидимост и предсказуемост на фирмите, за да знаят занапред при какви условия и на какви цени могат да си гарантират доставки, за да могат да планират своето производство и договорите с контрагентите си, каза министър Нинова.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам