Бюлетин

Нинова: Между три и шест са язовирите, които се нуждаят от спешен ремонт

Между три и шест са язовирите, които по оценка от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се нуждаят от спешен ремонт. До дни ще стане известно кои измежду тези съоръжения са най-потенциално опасни и веднага ще се задвижат процедури по възлагане на обществени поръчки за ремонтите им, като за целта от бюджета за тази година са осигурени средства. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на блицконтрола в рамките на заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Тя съобщи, че преди няколко дни от ДНСК е представен пореден протокол, в който не се признава един от извършените ремонти на язовир за такъв. Той е незаконен, защото липсват строителни разрешения и необходимите книжа.

За нас е важно и да излезе окончателният доклад на Сметната палата, която прави преглед и анализ на извършеното по язовирите, заяви вицепремиерът, като напомни, че вече има такъв предварителен, по който Държавната консолидационна компания е направила забележки. След като бъде получен окончателният доклад на Палатата, вицепремиерът увери депутатите, че ще оповести намеренията на Министерството за законодателни промени в законите за водите и за устройството на територията, както и свързани със структурни промени относно разпокъсаната собственост на язовирите. Ще се потърси и отговорност за това, което се е случвало преди сегашното правителство – 500 млн. лева за ремонти с един окончателно ремонтиран язовир, каза министър Нинова.

Снимка: БТА

Компенсациите за високите цени на тока за бизнеса, които бяха определени до края на март, в резултат на срещата с работодателските организации бе постигнато решение да бъдат и за април, и да бъдат увеличени като сума, каза вицепремиерът в отговор на друг депутатски въпрос. Разговорите за конкретно число се водиха между 250 лева, колкото е сега в момента компенсацията, до 300 лева, но остана експертите заедно с Министерството на енергетиката да уточнят това увеличение, допълни тя.

Още от Built.bg:  Какво се крие под язовирите в България?

Нинова напомни, че до края на април ще се подготви нов начин за закупуване на ток от бизнес операторите, като това да бъде оформено с необходимите решения на институциите, и допълни, че експертите вече работят по този въпрос. Целта на тази нова схема на доставки на ток е да се даде предвидимост и предсказуемост на фирмите, за да знаят занапред при какви условия и на какви цени могат да си гарантират доставки, за да могат да планират своето производство и договорите с контрагентите си, каза министър Нинова.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам