Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Нортволт” ще строи гигазавод за батерии за електромобили в Германия

Снимка: northvolt.com

Шведският производител на литиево-йонни батерии “Нортволт” (Northvolt) ще инвестира няколко милиарда евро в изграждането на гигазавод в Германия, който ще може да осигурява годишно батерийни клетки за един милион електромобила. Това се посочва в съвместно изявление на шведската компания и германското правителство, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Германското федерално правителство, както и провинциалните власти в Шлезвиг-Холщайн ще предоставят субсидии за проекта в Хайде, Северна Германия, който подлежи на одобрение от Европейската комисия, се уточнява в изявлението.

Ако бъдат одобрени, субсидиите ще бъдат първите, отпуснати от Германия съгласно Временната рамка за кризи и преход на ЕС, изготвена в подкрепа на зелени промишлени проекти, докато Европа се бореше да осигури конкурентно предложение на субсидиите от САЩ, залегнали в Закона за намаляване на инфлацията.

Инвестицията ще създаде 3000 преки работни места в Хайде и още хиляди в промишлеността и сектора на услугите в околността.

През март 2022 г. “Нортволт” и провинция Шлезвиг-Холщайн подписаха меморандум за разбирателство за разработване на завод за батерии в региона, но компанията по-късно обяви, че може да даде предимство на разрастването си в САЩ пред Европа предвид по-благоприятните субсидии и по-ниски разходи за енергия.

Малко по-рано днес говорител на “Норволт” съобщи за възможността да бъдат построени едновременно два завода за батерии, без да посочва конкретни местонахождения, но добави, че нищо не е решено.

Строителството в Хайде би могло да започне по-късно тази година, а доставките – през 2026 година, посочва компанията.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам