Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Нортволт” стартира в Германия строежа на огромен завод за батерии

Снимка: AP

Символичното начало на строителството на завода за клетки за батерии за електрически автомобили за милиарди евро бе дадено в Северозападна Германия след одобряване на държавно финансиране и местни разрешения, предаде ДПА.

Шведската компания “Нортволт” (Northvolt) планира да инвестира 4,5 милиарда евро в завода близо до Хайде в северната провинция Шлезвиг- Холщайн. След като бъде завършен, проектът ще произвежда до 1 милион клетки за батерии и ще генерира 3000 работни места. Производството ще започне през 2026 година. 

Германският канцлер Олаф Шолц и министърът на икономиката Роберт Хабек присъстваха на церемонията по откриването заедно с главния изпълнителен директор Петер Карлсон и Даниел Гюнтер, премиер на провинция Шлезвиг–Холщайн.

“Германия е и ще остане важна промишлена локация”, каза днес Шолц на церемонията по откриването на завода. “Инвестиции като тези на “Нортовлт” са от стратегическо значение за страната ни и за Европа”, подчерта канцлерът, отбелязвайки, че те ще подпомогнат производството на електрически автомобили.

Проектът е разглеждан като ключов в енергийния и транспортен преход на федералното правителство в регион, в който вятърната енергия е в изобилие.

“Нортволт” планира масово производство на “най-зелената батерия в света”. Заводът ще използва  за охлаждане пречистени отпадъчни води от региона. Излишната топлина може да се използва за потенциална топлофикационна мрежа за Хайде, град с около 22 000 души население, който е разположен вътрешноконтинентално от крайбрежието на Северно море до северната част на Хамбург.

Има също и планове за съоръжение за рециклиране на батерии за стари електрически автомобили.

“Заводът ще даде тласък за развитието на цялата провинция Шлезвиг – Холщайн и най-вече за западното крайбрежие”, каза министърът на икономиката на провинцията Клаус Руе Мадсен.

Още от Built.bg:  Продължава да отслабва активността на строителния сектор в еврозоната

Целта е районът да се превърне в център за енергийния преход на основата на зелена енергия от вятърни централи и там да бъдат разположени центрове за проучвания.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам