Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Нотр Дам” избра обзавеждането, с което ще отвори отново врати през 2024 г.

Снимка: AP

Парижката катедралата “Нотр Дам”, която беше частично унищожена от пожар през 2019 г., трябва да отвори врати в края на 2024 г. с ново обзавеждане за извършване на богослуженията от масивен тъмнокафяв бронз, както и с 1500 места за сядане, изработени от дъб, предаде АФП, като се позова на два от избраните проекта. 

На френския скулптор и дизайнер Гийом Барде (51 г.) е възложена изработката на литургичното обзавеждане, съобщи архиепископът на Париж Лоран Улрих. Френската дизайнерка Йонна Вотрен (43 г.) пък ще направи столовете за вярващите и посетители от цял свят – средно 12 милиона души годишно преди пожара.

Когато влязат в катедралата “в края на декември 2024 г., ако всичко върви добре”, посетителите ще открият ново място за извършване на кръщенета, олтар за богослуженията, амвон, поставка за осветения хляб и други, каза Улрих.

Триизмерните модели на бъдещото оборудване показват единство на формите -, геометрични, стабилни и масивни, “не минималистични”, каза той пред АФП. Архиепископът на Париж уточни, че те ще излъчват “внушително присъствие чрез простотата на линиите си”.

Столовете са изработени от масивен дъб и са закачени един за друг, а облегалките им са като решетки. Те напомнят “вертикалността и колоните на катедралата” и “позволяват на окото да премине през тях”, обяснява епископ Улрих.

При повторното отваряне на “Нотр Дам” посетителите ще могат да открият и реликварий, създаден от художника Силвен Дюбюисон. Там ще бъде поставен тръненият венец на Христос в центъра на син кръг върху златна подложка, отбелязва АФП.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам