Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Нов газопровод свързва Полша и Словакия

Премиерите на Полша и Словакия откриха днес в местността Страхочина нов газопровод, свързващ двете страни, съобщи полското издание “Мъни”.  Общата дължина на съоръжението е над 165 километра, от които 61,3 километра са на полска територия и 106 километра – на словашка.

Интерконекторът между Полша и Словакия е двупосочен газопровод с високо налягане, който свързва газовия възел от полската национална система в Страхочина със словашкия възел “Велке Капушани” на границата с Украйна. Там минава и газопроводът “Братство” – едно от трасетата за износ на руски газ към Запада през Украйна.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че газопроводът между Полша и Словакия е доказателство, че връзките Север-Юг могат да укрепят сигурността между двете страни.

“Този газопровод е и голяма инвестиция на инициативата “Три морета” , която по този начин осигурява безопасността си”, добави той.

Моравецки благодари на словашкия си колега Едуард Хегер за личната му ангажираност за изграждане на сигурност, основаваща се на системата Север-Юг.

“Не сгрешихме относно намеренията на Русия. Предупредихме Германия за големите опасности на руското газово изнудване, с което се сблъскваме днес. Осъществихме конкретни действия срещу руските заплахи”, подчерта полският премиер.

Говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер  заяви днес, че новият газопровод е важен елемент от коридора Север-Юг и една от ключовите енергийни инвестиции в региона, която ще укрепи суровинната безопасност на Полша и Словакия.

Газопроводът ще позволи преноса на 5,7 милиарда кубични метра газ към Полша и 4,7 милиарда кубични метра към Словакия, отбеляза Пьотър Мюлер.

Според ЕК проектът е получил европейско финансиране в размер на над 100 милиона евро (40 на сто от инвестиционните разходи).

Още от Built.bg:  Директорът на Международната агенция за енергията: Ядрената енергия се завръща

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам