Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Нов коралов риф е открит край Галапагоските острови

Научна експедиция откри неизвестен досега коралов риф с богата фауна край еквадорските Галапагоски острови, предаде Ройтерс, като цитира местното Министерство на околната среда.

“Дълбоководна научна експедиция откри първия напълно девствен коралов риф, чиято дължина е приблизително около два километра, на дълбочина от 400 метра”, съобщи министърът на околната среда Хосе Давалос в Tуитър. “Галапагос отново ни изненадва!”.

Учените смятаха, че Уелингтънският риф е единственият на Галапагоските острови, устоял на климатичния феномен Ел Ниньо през 1982 г. и 1983 г. Последното откритие обаче показва, че и други корали са се съхранили, се казва в разпространено съобщение на еквадорското министерство.

Над 50 процента от коралите в новия риф са живи.

Снимка: AP

“Това е много важно на световно ниво, защото състоянието на доста от дълбоководните системи е влошено”, каза Стюарт Банкс, старши морски изследовател във Фондация “Чарлз Дарвин” и участник в експедицията. Според него коралите са поне на няколко хиляди години.

Еквадор увеличи площта на морския резерват Галапагос с още 60 000 квадратни километра миналата година и тя стана 198 000 квадратни километра. Към съществуващата преди това защитена морска зона от 138 000 квадратни километра е присъединен участък, свързващ я с територията на костариканския национален парк на остров Кокос. Мярката има за цел да осигури допълнителна защита в тази част на океана, която се отличава с голямо биоразнообразие.

Еквадорският архипелаг, вдъхновил еволюционната теория на английския естествоизпитател Чарлз Дарвин, също е дом на големи костенурки, албатроси, корморани и други видове, някои от които са застрашени, отбелязва Ройтерс.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам