Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Нов културно-исторически маршрут на София разкрива най-интересните мозайки от Античността и съвремието

Нов културно-исторически маршрут на София разкрива най-интересните мозайки от Античността и съвремието. Това разказа Иван Василев – един от основателите и председател на фондация “Балканско наследство”, българска организация, която работи в сферата на опазването, проучването, комуникацията, утилизацията и управлението на културното наследство в Югоизточна Европа.

Вчера в Регионалния исторически музей в София бяха представени маршрутът заедно със интернет сайта на бранда и постерна изложба, разположена в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”.

Този проект е втора инициатива в посока мозайки за “Балканско наследство”. Първият мозаечен тур, който правят миналата година е в Пловдив. Настоящия реализират благодарение на подкрепата на програма “Култура” на Столична община.

Иван Василев – фондация “Балканско наследство”, снимка: БТА

Софийският маршрут включва 13 обекта с много мозайки – над 60 различни произведения на изкуството. Това не са всички мозаечни творби в столицата, но те са едни от най-интересните от Античността и съвремието. Има произведения от ХХ в., които красят предимно църкви или обществени сгради – Съдебна палата или Летище – Терминал 1. НДК заслужава един собствен тур, свързан не само с мозаечното изкуство, каза още той. Нашата идея е да продължим с обогатяването на информацията за тези творби с техни истории, отбеляза Василев. До момента  в уеб страница, разработена с помощта на специалисти, се представя информация за тях, за тяхната история, за тяхното създаване. По думите му маршрутът на мозайките ще е нов акцент за столицата.

Василев отбеляза още, че този нов бранд, който има свое лого и идентичност, ще помогне на туристическите фирми, които имат желание да създадат в бъдеще свои собствени туристически продукти. “Балканско наследство” организират и тренинг за екскурзоводи, които съвсем безплатно биха могли да получат първоначалната информация за маршрута, за спецификите му и за възможностите, които предлага.

Още от Built.bg:  Румен Радев свиква първо заседание на 50-о Народно събрание в сряда
Снимка: БТА

Идеите им са да направят поне още един маршрут в страната, обмислят Стара Загора, и да разработят по-голям, който да обхваща и други страни, в които работят, като  Северна Македония и Гърция.

Представянето на проекта не случайно се прави сега, отбеляза Василев и добави, че то се случва в навечерието на един много важен форум, който ще се състои в България, в Пловдив. Международната конференция на Комитета за реставрация на мозайки ще събере над 200 специалисти от цял свят.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам