Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Нов подход за пречистването на водата в Хасково

Снимка: TodorBelomorski

Разработваме изцяло нов подход, при който да се пречисти водата на Хасково и се търсят начините за финансирането му, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Емил Георгиев (ПГ “БСП за България”) за начина, по който Министерството смята да реши проблемите с качеството на питейната вода на територията на общината. 

Министърът каза, че в периода 2020-2021 г. Министерството е направило проучване на възможностите за използване на водата на язовир “Тракиец” за водоснабдяването на града с питейна вода. В резултат на него е установено, че за изграждането на пречиствателна станция за питейна вода, водовземно съоръжение и водопроводи са необходимо близо 30 млн. лева.

В момента Министерството разработва регионално прединвестиционно проучване (РПП) за обособена територия, обслужвана от “ВиК – Хасково”. В обхвата на РПП ще бъдат разгледани стратегически варианти за осигуряване на вода с добро качество за водоснабдяването на Хасково.

Целта е избор на най-доброто инженерното решение за отстраняване на идентифицираните проблеми по икономически ефективен начин, като ще бъдат разгледани и различни възможности за водоснабдяването на града, включително от повърхностни водоизточници, както използването на язовир “Тракиец”. С РПП ще се определят конкретните обекти, изграждането на които ще бъде финансирано със средства от еврофондовете.

Емил Георгиев заяви, че проблемът на водата на Хасково не е свързан с урана, а с алфа частиците, които създават предпоставка за поява на онкологични заболявания, като цитира данни, според които, например в града, в централен водоизточник, са открити 21 пъти над пределно допустимата концентрация при норма на уран в границите. Това, по думите на депутата, може да се приеме като екологична катастрофа.

Още от Built.bg:  Парламентът ще изслуша регионалния министър Виолета Коритарова за строителството на магистралите "Хемус" и "Черно море"

Той цитира и данни от изследване на здравното министерство в 29 области към 2013 г., където Хасково е на първо място по брой злокачествени заболявания. Ако не се реши въпросът с язовир “Тракиец”, хората в Хасково ще продължават да пият радиоактивно замърсена вода, каза Георгиев и допълни, че е констатирано от три ведомства през 2018 г., че не са налице алтернативни източници на подземни води за града. Възможните източници за повърхностни води са язовирите “Тракиец” и “Боровица” в Кърджали.

Министър Караджов  обясни, че на няколко пъти са били затваряни водоизточници със сондажи. Очевидно всеки нов сондаж в началото дава достатъчно добро качество на водата, но с времето се замърсява. Убедени сме, че колкото и пъти да променим местата на сондиране, винаги ще стигаме до еднакъв резултат, каза министърът.

По тази причина сериозно обмисляме както решението с язовир “Тракиец”, така и с други повърхностни водоизточници, където може лесно да се замери и да се види, че водата не е замърсена и в този момент се работи върху вариант за финансиране точно на такъв източник за “ВиК – Хасково”, допълни министърът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам