Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Нов проект за стадион “Българска армия”

Арх. Борислав Игнатов представи във Facebook профила си проект за нов стадион на ЦСКА. Идеята на зам.-председателя на СОС е да покаже, че и в рамките на ограниченията, наложени в парковата среда на Борисовата градина, е възможно да се изгради модерен 25-хиляден стадион. 

“Съобразил съм се с всички изисквания на УЕФА, на Закона за устройство на територията, Закона за културното наследство и изготвения Подробен устройствен план на парка”, обясни арх. Игнатов. Той иска да помогне за обновяването на стадион “Българска армия” и така да покаже, че не е противник на това начинание, както го упрекват някои привърженици на червените.

Стадионите от тази категория струват около 2000 евро за едно зрителско място. Ако е за 25 хил. зрители, значи ще трябват около 50 млн. евро. Идейният проект не предвижда вкопаване на игрището с 2.5 м надолу и премахване на земните насипи под сегашните трибуни, каквито са предишните предложения, посочва арх. Игнатов и допълва:

Ако се възприеме идеята ми да не се премахват земните откоси (насипите) и те да се ползват, тъй като са здрава основа, сумата може да бъде съкратена чувствително.

Именно премахването на земните насипи, върху които са сегашните трибуни, е препъникамъкът за цялостното обновяване на спортното съоръжение. Ако те се премахнат, тогава се нарушава ЗУТ и ще започнат процедури, включително и съдебни, които ще забавят строителството, а могат и окончателно да го прекратят. Това сочи анализът на юриста Борис Милчев от общинската комисия по архитектура.

Снимка: FB/Арх. Борислав Игнатов

В проекта на арх. Игнатов са предвидени 38 входа-изхода в четирите сектора, които да осигуряват бързо и безпрепятствено движение на хората. Сега стадионът разполага с 10 входа-изхода.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

Другият сериозен проблем пред инвеститорите и проектантите е липсата на пространства за паркинги около стадиона. Мнението на арх. Игнатова по въпроса е следното:

“Дежурните оправдания за настояването паркингът да е пред стадиона винаги са били две: българските закони и УЕФА. Истината обаче е, че по нашите закони е разрешено стадионът да няма паркинг, защото “Българска армия” е в историческата част на Борисовата градина, паметник на културата, и е непосредствено обслужен от метрото.

Какво казва УЕФА за паркоместата? За да получите най-високата категория за стадиона, са необходими само 150 ВИП места, които, забележете, не е задължително да са до стадиона, а в пешеходна близост. Такава близост е именно паркингът, предвиден от плана на бул. “Драган Цанков” (под автокъща “Капитолия”), както и съществуващият буферен паркинг на метрото, който може да се ползва при събития с договор между мениджмънта на стадиона и Столичната община. Ползването на тези две възможности решава проблема с паркирането”, убеден е арх. Игнатов.

Стъпките за реализация на новия стадион на ЦСКА минават през бързо приемане на ПУП на Борисовата градина; организиране от собствениците на международен архитектурен конкурс за стадиона с изнесен паркинг на бул. “Драган Цанков”, след това финансиране и започване на строителството.

Опитът показва, че при добра организация и финансиране целият стадион може да е готов за 24 месеца.

Това смята арх. Игнатов. Той е работил по големи проекти в Бостън, Ню Йорк, Пекин и Москва, бивш председател е на Камарата на архитектите в България. В момента е общински съветник от “Демократична България” и е зам.-председател на Столичния общински съвет.

Още от Built.bg:  Офис пазарът в София с лек спад

От месеци се очаква министерството, в чиито активи е стадионът, и ЦСКА да изчистят отношенията си и да пристъпят към учредяване на съвместно дружество, за да се премине към следващ етап в подготовката за модернизацията на “Българска армия”. Ганчев посочи, че в момента изграждането на съоръжението би струвало около 45 млн. евро. “Има си проект, има срокове всичко – трябва да бъде пуснат през 2023 г.”, посочи бизнесменът преди Нова година.

От министерството обявиха, че няма пречки за изграждане на нов стадион. Предстои среща на министъра на спорта Радостин Василев, представители на Столична община, сред които главния архитект Здравко Здравков, и представители на футболен клуб ЦСКА.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам