Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Нова демокрация печели категорично парламентарните избори в Гърция с изненадващо голяма преднина

Междинните официални резултати след преброяването на гласовете в над 95 процента от избирателните секции показват победа със значително по-голяма преднина от очакването, с повече от 20 пункта, за управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация на парламентарните избори в Гърция днес.

Според обявените от министерството на вътрешните работи междинни резултати след преброяване на гласовете в 95,55 процента от секциите за Нова демокрация са гласували 40,78 процента от избирателите. При този резултат управляващата партия би получила 145 места в 300-членния гръцки парламент въпреки гласуваната по времето на СИРИЗА обикновена пропорционална избирателна система, която премахна допълнителните места за първата политическа сила.

Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА, снимка: AP

Основната опозиционна партия, лявата СИРИЗА, получава 20,07 процента, значително по-малко от прогнозите, които ѝ предричаха около 27 процента. Това ще даде на партията 72 места в парламента. Лявоцентристкото движение ПАСОК получава 11,53 процента или 41 депутати, Гръцката комунистическа партия (ГКП) – 7,2 процента (26 депутати) и националистическото „Гръцко решение“ – 4,46 процента (16 депутати). Останалите партии са под прага от три процента за участие в парламента, макар че екзитполът след приключването на изборния ден допускаше възможността да влязат още три политически сили – партията на Янис Варуфакис МеРА25, евроскептичната партия „Плевси елефтериас“ и новопоявилата се консервативна партия НИКИ (Победа).

Нова демокрация е първа сила във всички префектури, освен Родопи, където печели СИРИЗА.

Гръцките медии съобщиха, че лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се е обадил по телефона на премиера и председател на Нова демокрация Кириакос Мицотакис и го е поздравил за изборната победа.

Кириакос Мицотакис, премиера и председател на Нова демокрация , снимка: AP

Въпреки категоричната си победа Нова демокрация няма да има абсолютно мнозинство заради обикновената пропорционална система, приложена за първи път от години на тези избори. Затова се очаква в края на юни или началото на юли да се произведат нови избори по друга избирателна система, гласувана с мнозинството на Нова демокрация от предишния парламент, при която първата политическа сила получава допълнителни места в парламента. Ако Нова демокрация повтори и тогава същия изборен резултат, той би ѝ осигурил сигурно и стабилно абсолютно мнозинство в парламента.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам