Бюлетин

Нови линии на градския транспорт обмислят от Столичната община

Две нови експресни линии на градския транспорт, които да свързват кварталите “Бъкстон” и “Лозенец” с “Бизнес парк София” през делничните дни, обмислят от Столичната община. Това обяви зам.-кметът на София Кристиян Кръстев на брифинг.

По думите му линиите се очаква да заработят през септември, след като бъдат одобрени от Столичния общински съвет. Това са линиите с номера 109 и 110.

Линия 109 ще свързва кв. „Лозенец“ с “Бизнес парк София”, като тръгва от обръщалото на бул. “Арсеналски” през бул. “Черни връх”, обясни той. По думите му между двете крайни точки ще се пътува осем минути.

Линия 110 ще тръгва от кв. “Бъкстон”, ще минава през ул. “Тодор Каблешков”, през Околовръстното шосе и ще стига отново до Бизнес парка през бул. “Ал. Малинов”, като ще върти на обръщалото на линия 111, обясни още Кръстев. По думите му пътниците ще стигат от първата до последната спирка за 11 минути.

Кръстев заяви, че ще бъде изменен и потенциалът на линия А173, като бъде направена нова – Е73, която да свързва “Овча купел” с Четвърти километър и университетската многопрофилна болница за активно лечение “Св. Анна”. Тази линия ще бъде доста по-експресна от А173 и доста по-ефективна, обясни той.

Кристиян Кръстев, снимка: БТА

Кръстев отбеляза, че правят и спирки по желание. По думите му това е нормална европейска практика. По този начин ще ускорим линиите, те ще станат по-ефективни, по-малко енергоемки и с по-голям интензитет, добави Кръстев.

Той отбеляза, че ще бъде удължен и маршрутът на линия 69 до с. Железница.

Относно връщането на нощния градски транспорт на София, Кръстев заяви, че заради ковид ситуацията периодът по повторното въвеждане ще бъде удължен. Според него това може да се случи най-рано през март догодина.

Работим по изцяло нов потенциал на градския транспорт като разработваме денонощни линии, които ще ги обявим, когато са готови, добави Кръстев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам