Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Нови разкрития по аферата автомагистрала “Хемус”

Бившето ръководство на „Автомагистрали“ е пропуснало да предостави всички сключени договори за изграждането на „Хемус“ на Сметната палата, твърди вестник “Сега”. 

Според публикация в изданието, в списъка с договори, отчетени от дружеството пред проверяващите, отсъстват три контракта за наем на механизация с три различни фирми. Един от липсващите договори е именно с фирмата, разследвана за пране на пари след изтеглени на каса от кухи фирми 53 млн. лв.

Проверката на „Сега“ показва, че на база извършения от Сметната палата одит на дружеството и реално сключените договори. „Сега“ разполага с копия на всички договори след спечелено съдебно дело по Закона за достъп до обществена информация.

И трите договора, отсъстващи от списъка на Сметната палата, са сключени на 22 май, 2020 г. На тази дата са подписани общо 6 договора с три фирми – “АМ Хемус”, „Водно строителство-Благоевград“ и „Европейски пътища“. И трите фирми имат по два контракта – за доставка на материали и за наем на механизация, съответно за участъците 4, 5 и 6. Договорите за доставка на материали са с твърда посочена стойност и фигурират в справката на Сметната палата. 

Договорите за наем на техника обаче не фигурират в изчерпателния списък с договори, публикуван от палатата. Тези договори за наем на техника са рамкови, без посочена крайна цена цена, като крайните плащания е следвало да се определят на базата на реално извършена работа и предложени от фирмата единични цени за наем на техниката. 

Предвидено е и получаване на неуточнен по размер аванс, който да бъде защитен с банкова гаранция или застрахователна полица.Не е ясно дали по тези договори има правени плащания и в какъв размер са те. Няма данни по тях да са предоставени застрахователни полици, каквото е изискването при превеждане на аванс, уточнява изданието. 

И към трите договора има приложения, в които са посочени единични цени за ползването на техниката.

Още от Built.bg:  Парламентът не избра Росен Желязков за министър-председател

„Водно строителство-Благоевград“ и изтеглената по линия на получения от нея аванс сума от 53 млн. лв е в епицентъра на шумно разследване и течаща война между МВР и прокуратурата. 

„Водно строителство-Благоевград“ е получила аванс по договора си за доставка на материли за учатък 5 в размер на 84,108 млн. лв, като в последствие част от парите са прехвърлени на кухи фирми и изтеглени на каса в присъствието на 43- годишниия Борислав Колев. 

София (9 декември 2021) В Софийския градски съд (СГС) се гледа мярката за неотклонение на Борислав Колев по случая с АМ “Хемус”. Снимка: БТА 

Колев бе задържан, но засега отказва да свидетелства, а прокуратура и МВР са в състояние на открита война покрай повдигнатото срещу него обвинение. В неделя от Софийска градска прокуратура обвиниха шефа на ГДБОП Калин Стоянов в оказан натиск за допускане на отстъпки срещу евентуално съгласие за даване на показания.

Стоянов отхвърли обвиненията, а вътрешният министър Бойко Рашков упрекна прокуратурата, че преекспонира чисто професионални разговори каква да е тактиката спрямо свидетел с цел да прикрие бездействието си по случая.

Вчера в парламента министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира разследването на АМ “Хемус” и обвиненията на прокуратурата за натиск от страна на главната дирекция “Борба с организираната престъпност”. Според вътрешният министър, пътят на разследване е можел да бъде много кратък, но изведнъж, но по думите му, се появило едно “срутище”, което се наричало “градска прокуратура” и което “запушило този път”. 

Снимка: БТА 

Относно действията на наблюдаващия прокурор, Рашков заяви: “Тя не знае дори къде е ГДБОП, а камо ли да познава материалите по делото”. 

По думите на министъра, последвалата незабавно пресконференция е прозвучала “оправдателно”. Рашков бе категоричен, че полицейските служители в нито един момент не са заплашвали когото и да е от прокурорите. 

Той подчерта, че не е ставало дума за освобождаване на задържания, а за възможност да се използва ситуацията. Рашков уточни и, че обвиняемият е искал да разкаже онова, което знае и което е правил. 

Според вътрешния министър, прокуратурата, обаче, много добре организирала разпита на самите разследващи, който в неделя продължил цели четири часа. 

“Има основание компетентните органи да предприемат съответни процесуални действия, с които, е възможно, да се стигне до промяна в състава на някои парламентарни групи”, заяви Рашков. 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам