Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Нови санкции “Магнитски” и първи от Великобритания: Координирани срещу “системната корупция в България”

Снимка: Правителството на Великобритания

САЩ, в координация с Великобритания, обявиха, че предприемат действия за противодействие на системната корупция в България, като налагат санкции срещу пет бивши държавни служители и пет юридически лица от България заради корупционни действия, довели до незаконни лични облаги, подкопаване на демократичните институции в страната и засилване на вредната ѝ зависимост от руските енергийни източници, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент.   

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите в САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. Това се казва в прессъобщение на финансовото ведомство, разпространено от посолството на САЩ в София.

“Ние сме твърдо решени да се борим срещу системната корупция, която подкопава демократичните институции. Министерството на финансите на САЩ, в координация с партньорите ни от Обединеното кралство, наложи днес санкции на няколко високопоставени български физически и юридически лица за широкото им участие в корупцията в България”, написа Блинкън в “Туитър”.

Министерството на финансите на САЩ предприе днес мерки съгласно Указ 13818, който е издаден въз основа на и за да подпомогне прилагането на “Глобалния закон “Магнитски” за отговорност при нарушаване на правата на човека” и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на правата на човека и корупция по целия свят.

В списъка “Магнитски” са включени Румен Овчаров, бивш български народен представител и министър на енергетиката, Александър Христов Николов, бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ “Козлодуй”, и Иван Генов, бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” и бивш народен представител. Това става във връзка с редица противозаконни дейности и размяна на подкупи, свързани с договори в сферата на енергетиката, с които те са ощетили българската държава и народ със стотици милиони долари, се посочва в публикуваното от Държавния департамент изявление. 

Николай Малинов, който е бивш народен представител и ръководител на Национално движение “Русофили”, както и председател на политическа партия “Русофили за възраждане на Отечеството”, е санкциониран за подкупване на съдия, за да получи разрешение да пътува до Русия, въпреки че срещу него е имало обвинителен акт за шпионаж в полза на руски интереси и е бил поставен под забрана за напускане на страната, пише още в изявлението на Блинкън.

Още от Built.bg:  Крайбрежната алея в Хамбург ще носи името на Карл Лагерфелд

Владислав Горанов, бивш народен представител и бивш министър на финансите, е санкциониран за това, че е използвал поста си за уреждане на подкуп в замяна на приемането на благоприятно законодателство, с което е лишил държавата от данъчни постъпления.

Санкционирани са и пет юридически лица, свързани с бившите държавни служители, става ясно от изявлението.

В публикувания от Държавния департамент на САЩ документ се допълва, че освен това са били наложени визови ограничения на Овчаров, Николов и Горанов заради тяхно участие в значителна корупция. В резултат на тази мярка посочените лица и членовете на семействата им нямат право да влизат на територията на САЩ.

В изявлението на Блинкън се отбелязва, че Великобритания също е наложила санкции във връзка с тежки форми на корупция и злоупотреба с държавни средства срещу три корумпирани физически лица в България:

Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли обяви налагането на санкции срещу три влиятелни български лица, замесени в престъпления, свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства, съобщиха от британското посолство в София.

В съобщението до медиите (версията на английски език е достъпна тук) се отбелязва:

• Великобритания и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на
корупцията в България.
• Неправителствената организация “Прозрачност без граници” класира България като една от най-засегнатите от корупция страни в Европа.

Бивш депутат, бивш служител на националната сигурност и най-богатият човек в България бяха санкционирани от Обединеното кралство и САЩ за злоупотреба с властта си чрез пренасочване на държавни средства в своя полза.

На трите високопоставени лица от български произход днес (петък, 10 февруари) бяха наложени забрани за пътуване на териториите на двете държави, а активите им бяха замразени, съгласно Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство (UK’s Global Anti-Corruption (GAC) sanctions regime)*.

Британският външен министър Джеймс Клевърли подчерта: “Санкционираните лица са лишили народа на България от ресурси, жизненоважни за икономическото и социалното развитие на държавата. Парите, които можеше да бъдат използвани за ремонт на пътища, изграждане на болници и подпомагане на икономическия растеж на България, вместо това се озоваха в джобовете на същите
корумпирани личности.”

Обединеното кралство действа в близко сътрудничество със САЩ, с цел да подкрепи България в нейните усилия за справяне с корупцията и укрепване на върховенството на закона чрез санкциониране на фигури, замесени в значителна корупция.

Още от Built.bg:  В каква Европа ще се събудим: Макрон разпусна френския парламент. "Алтернатива за Германия" печели второто място

Санкционираните лица са:

Делян Пеевски, бивш народен представител и медиен магнат. Пеевски е участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на влиянието на медийната си империя.

Илко Желязков, бивш служител по националната сигурност и член на борда на най- голямата държавна енергийна компания в България, който използва позицията си, за да пренасочи доходоносен държавен договор за собствена изгода.

Васил Божков, сочен за най-богатия човек в България, натрупал състоянието си в хазартната индустрия. Божков масово използва подкупи, за да защити бизнес интересите си.

Обединеното кралство се ангажира да се бори с корупцията по света и ще продължи да използва всички средства, с които разполага, за да се справи с корумпираните личности, където и да се намират те.

Правителството на Обединеното кралство е санкционирало общо 35 физически и юридически лица, включително трите днес, съгласно Глобалния антикорупционен режим от неговото въвеждане през април 2021 г.

Тези координирани действия са в подкрепа на американската Стратегия за противодействие на корупцията и са показателни за ангажимента на САЩ и Великобритания за насърчаване на търсенето на отговорност за корупция и оказване на помощ на нашия съюзник в НАТО, България, за осъществяване на неотложни реформи в областта на върховенството на правото, посочва Блинкън.

Корупцията, извършвана от санкционираните днес лица, е отражение на системен модел за лично обогатяване за сметка на българския народ, държавата и демократичните институции. САЩ и Великобритания са непоколебимо солидарни с хората в България, които се стремят да се борят с корупцията и да укрепват върховенството на правовата държава, казва в заключение той.

Това, което целим с тези санкции, е подкрепа на реформа на съдебната система. Правим това като солидарност с Европейския съюз, който настоя за реформа на системата в България.

Бяхме доволни да видим, че се предприемат стъпки в тази посока от парламента, но сме разочаровани, че това важно законодателство не беше довършено. Това заяви посланик Джим О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ. Той участва дистанционно в среща в резиденцията на посолството на САЩ у нас. На нея присъствено бе посланикът на Великобритания в България – д-р Роб Диксън.

Българските граждани заслужават по-добро. Парите, които трябва да бъдат насочени за ремонт на пътища, за строеж на болници, за подкрепа на икономическия растеж, свършват в джобовете на извършващите корупционни действия. Ето защо Великобритания действа сега – за да подкрепи България и нейните усилия да се справя с корупцията и да укрепи върховенството на закона, заяви Роб Диксън. 

О‘Брайън отбеляза, че днес САЩ са уличили петима души от България за различни корупционни действия, като кражба от милиони евро от българските граждани. Също така корупцията опира и до прилагането на съдебната система в България, отбеляза той. О‘Брайън обясни, че санкциите, които налагат САЩ, имат два ефекта. Тези лица и техните семейства няма да могат да ползват системата на долара, тоест няма да имат достъп до банковата система на САЩ.

Още от Built.bg:  Преговорите за изграждане на газопровода "Силата на Сибир 2" между Русия и Китай са пред провал

Също така налагаме и рестрикции за пътуване. На тях няма да им е позволено да влизат в САЩ, посочи той. По думите му действията на САЩ показват на кого държавата има вяра да се облагодетелства от нейната финансова система, както и кой може да стъпва на нейна територия.

Роб Диксън обясни, че санкционираните от Великобритания лица са замесени в сериозни корупционни престъпления и злоупотреба с власт.

По думите му като резултат от тези мерки Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков няма да могат да ползват британската финансова система, както и ще им бъде забранено да пътуват до Обединеното кралство. Нивото на корупция, в което са замесени тези лица, лишава българските граждани от жизненоважни ресурси, от ключово значение за социалното и икономическо развитие на страната, отбеляза Диксън.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам