Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Новите жилищни райони на София

Снимки: www.aaa.bg

Очакванията, че пандемията от коронавирус ще промени драстично пазарa на недвижими имоти и ще свали цените не се сбъдват. Нещо повече – сумите, които потенциалните купувачи трябва да предвидят за сделка продължават плавния си ръст, както за старото, така и за новото строителство.

Според брокерите хората търсят сигурност при инвестициите си и предпочитат да вкарват парите си в имоти, което рефлектира на пазара. И колкото и да се изненадваме в столицата продължават да се намират големи парцели, на които се строят нови комплекси. Някои от тях изникват в доскоро непопулярни зони, с което могат трайно да променят градския ландшафт и да разместят пластовете в интереса към определени райони на града.

Вероятно най-големият от всички проекти на този етап е Sofia Square. Както е описан на страницата си: „Sofia Square е мащабен многофункционален проект за регенерация на стара индустриална зона в сърцето на София.“ Ако сте минавали по булевард „Цар Борис“ 3 през последните поне 20 години със сигурност сте се питали защо пустее огромното петно между бул. „Тотлебен“ и бул. „Акад. Иван Гешов“? Това е теренът на бившия завод „Балканкар Средец“, чиято сграда се руши също от десетилетия. Именно там ще се появи този нов жилищен комплекс.

Какво трябва да знаете за него? Прокетът е на турската компания Garanti Koza, които строят и на други места в София – те купиха терена на бившия магазин „Деница“ в Младост и изграждат многофункционална сграда там. Тук идеята също е много мащабна – планирана е cpeдa c жилищa, oфиcи, тъpгoвcĸи oбeĸти, зaвeдeния, зoни зa ĸyлтypни cъбития, cпopт и oтдиx, paзпoлoжeни в бoгaтa пapĸoвa cpeдa. Всичко това с обща застроена площ от 280 000 м2., разположен върху имот от 105 000 м2.

Още от Built.bg:  Французойка изкачи Айфеловата кула по въже само за 18 минути

Ще има още медицински център, СПА, детска градина и изкуствени езера, между които ще са разположени детски и спортни площадки и зони за отдих. Старата сграда на завода няма да бъде разрушена, а ще се реставрира. Именно там ще бъде зоната за култура, където ще има място за изложби и различни събития.

Предвидено е също строителството да запази гледката към Витоша, а колите да бъдат изцяло на подземно ниво, за да не пречат на живеещите в комплекса. Според авторите на идеята „трансформацията на бивша индустриална зона на стратегическа локация в жива, жизнена, многофункционална градска среда, предлагаща разнообразни дейности в сърцето на София ще бъде позитивен пример за други подобни зони в града.“

СНИМКИ: www.pimkbuild.bg

Нов живот на индустриална зона ще опита да даде и друг подобен абмициозен проект –  Capitol Residence. Той се намира зад Централна гара, а първата копка беше направена през лятото. Локацията определено би притеснила голяма част от потенциалните купувачи – сградите ще се издигнат между гарата, ТЕЦ-а, Централните гробища и планирания бъдещ софийския инсинератор, който предизвиква доста спорове.

Зад него стои пловдивската строителна компания PIMK Build. Това, с което те се опитват да спечелят пред останалите на пазара в момента е доста по-ниските цени. На страницата на групировката за апартамените в Capitol Residence са обявени цени от 750 до 960 евро на квадратен метър при това с включен ДДС. Като краен срок за завършване е посочен краят на 2023 г.

Комплексът се строи на над 22 кв. м. площ. Градят се търговски площи, подземно паркиране на две нива и четири жилищни сгради, в които ще се помещават апартаменти, ателиета, складове, гаражи и паркоместа. Продават се едностайни,  двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти, а към тях задължително върви гараж или паркомясто, спрямо предпочитанията на клиента.

Още от Built.bg:  Надува (ли) се балонът? Имотният пазар в България отблизо

Друго, с което хората зад Capitol Residence смятат, че привличат интереса на бъдещите купувачи е близкото разстояние до централаната част на София и връзката с всички линии на градския и междуградския транспорт.

Снимки: www.ues.bg

На още по-пешеходно разстояние от центъра на столицата е комплексът 1HOME PARK RESIDENCE. Строежът му вече стартира на улица „Охридско езеро“ в близост до Mall of Sofia. Ето как е описан проектът от авторите му: “1HOME’ е модерна и съвременна жилищна сграда, разположена в широкия център на нашата столица, едновременно на крачка от динамика на града и в същото време потънала в зеленината и уюта на тиха и просторна улица.”

Green life е компанията зад проекта. Според тях локацията е едно от малкото места в централна София, което е запазило излъчването, характера и усещането за простор на старата и романтична столица. 1HOME е планиран като комплекс от затворен тип като една четвърт от целия терен ще бъде застроен. Останалите площи ще бъдат развити в собствена паркова среда с цветни алеи и градини, озеленяване, беседки и детски площадки, вътрешни алеи за отдих и разходка.

Предвидено е проектът да се реализира поетапно. Предлагат се двустайни и тристайни апартаменти. Паркирането е решено с подземни паркоместа на две нива с пряк достъп и гаражи. Ще има и търговска част на партерно ниво.

Снимки: www.bld.bg

Любопитно е как дори в най-централните части на столицата все още се намират достатъчно големи терени за строеж. Примерът е с луксозния жилищен комплекс Secret garden в Лозенец. Той вече е построен и е получил акт 16. Намира се в близост до Семинарията, буквално в двора на Фактулета по физика на Софийският университет, където преди това имаше частен производствен цех.

Още от Built.bg:  Западните Балкани се обръщат към водорода с цел да намалят емисиите си

„Модерният градски комплекс сред простор и зеленина“, така от BLD описват амбициозния си комплекс. И тук е заложено на много зеленина – просторни градини са разположени пред високите 8 етажа сгради от бял гранит. Общите пространства са луксозни, апартаментите големи и с високи тавани. Строителите определят проекта си като „симбиозата между последните иновации и безкомпромисния лукс“.

След запитване към фирмата-строител ни отговарят, че по-малките апартаменти вече са свършили. Все още има няколко тристайни жилища на цени над 250 000 евро. Гаражите се плащат допълнително. В първите 3 години подръжката на сградите е за сметка на инвеститора.

На този фон строителството в южните квартали на София продължава да е бурно. Но се забелязва тенденцията инвеститорите да търсят все по-често терени с отпаднало предназначение, които да бъдат на ключови места и да получат нов живот. Това позволява и по-добър баланс между цените и възможностите на купувачите, които в последните години сякаш все повече се раздалечават.

Aвтор: Built.bg

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам