Бюлетин

Новият парламент не успя да избере свой председател в първия си работен ден

Парламентът прекъсна днешното си тържествено заседание след два неуспешни опита да избере председател. Депутатите ще се съберат отново утре, от 10:00 часа сутринта, за да потърсят решение от създалата се ситуация.

Предложението за прекъсване, без формално заседанието да бъде закрито от председателстващия го Вежди Рашидов, дойде от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Редно е да направим прекъсване на заседанието и то да продължи утре. Надявам се, че утрото ще бъде по-мъдро от вечерта.

Така аргументира предложението си Атанасова.

Снимка: БТА

Председателстващият заседанието Вежди Рашидов го определи като разумно и обяви прекъсването. Той посочи, че е получи съобщение на телефона си от актьора Христо Мутафчиев, в което той му казва, че „хора с тояги“ са тръгнали към сградата на парламента. „Ако не се съберем и не седнем на една кръгла маса, за да вземем едно мъдро решение за българския народ, народът ще измете всички от нас“, заяви той.

След него думата взе председателят на „Български възход“ Стефан Янев, който призова за провеждането на Председателски съвет по темата за избор на председател на 48-ото Народно събрание. „Да се опитаме да излъчим една единствена кандидатура, която да се дебатира и гласува“, посочи Янев.

След две неуспешни процедури от по няколко гласувания Народното събрание не успя да избере председател в днешното си пленарно заседание. Първоначално кандидатите за поста бяха четирима – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“, Петър Петров от „Възраждане“ и Кристиан Вигенин от „БСП за България“. След изчерпването на първата неуспешна процедура от ДПС също направиха своя номинация, предлагайки Йордан Цонев. Нито един от кандидатите не успя да събере необходимия брой гласове.

Няма случай от промените през 1989 г. насам, при който да не е бил избиран председател на парламента при първото му заседание, показва справка на “Справочна информация” на БТА. Ако настоящото Народно събрание не успее да избере председател в рамките на първото си заседание, това би било прецедент.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам