Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Новоизбраното 48-о Народно събрание започва работа

Първото заседание на 48-ото Народно събрание ще започне в 9:00 часа. Съгласно Конституцията, най-възрастният народен представител открива заседанието. В 48-ото Народно събрание той е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. Традицията първото заседание на новоизбрания парламент да се открива от най-възрастния депутат в залата води началото си още от Търновската конституция.

По време на тържественото заседание, в което ще прозвучат химните на България и на ЕС, депутатите ще положат клетва. Клетвата гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на парламентарните групи. В 48-ото Народно събрание влизат седем политически сили.

Коалиция ГЕРБ-СДС има 67 депутатски места. За председател на групата е номинирана Десислава Атанасова, която я ръководеше и в 47-ото НС.

„Продължаваме Промяната“ има 53 депутатски места. За председател е предложен Андрей Гюров, който също ръководеше групата в предходния парламент.

Движението за права и свободи е с 36 места, а за председател на групата се очаква да бъде избран председателят на движението  Мустафа Карадайъ.

„Възраждане“ има  27 народни представители. Председател на групата ще е Костадин Костадинов.

„БСП за България“ е с 25 народни представители. За председател на групата е избрана лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Демократична България“ има 20 народни представители, председател на парламентарната група ще е Христо Иванов.

„Български възход“ е с 12 депутати, председател на групата ще е лидерът на партията Стефан Янев.

Снимка: БТА

В 48-ото Народно събрание жените са 57, а мъжете – 183.

Още от Built.bg:  "Политико": България няма да може да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2025 г.

Рамадан Аталай, Йордан Цонев и Джевдет Чакъров от ДПС са рекордьори по участия в парламенти. За Рамадан Аталай 48-ият парламент е 11-ият поред, в който е избран за народен представител. За първи път става депутат в 38-ото Народно събрание и оттогава без прекъсване е в парламента. Йордан Цонев и Джевдет Чакъров имат зад гърба си девет парламента, а 48-ото Народно събрание ще е десетото, в което участват.

От ДПС е и най-младият народен представител – 25-годишната Набие Кабак.

По традиция, след като депутатите положат клетва, ще бъде избран и председател на 48-ото Народно събрание. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Народните представители ще изберат и заместник-председателите на парламента.

За поста председател на 48-ото Народно събрание има четири номинации.

Снимка: БТА

ГЕРБ-СДС предлага за председател на парламента  Росен Желязков. От “Български възход” заявиха вчера пред БНТ, че ще го подкрепят. 

„Продължаваме Промяната“ предлага Никола Минчев, който ръководеше работата на депутатите и в 47-ото НС. Кандидатурата на Минчев се подкрепя от ПГ „Демократична България“.

 „Възраждане“ издига Петър Петров.

„БСП за България“ номинира Кристиан Вигенин.

На откриването на 48-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. По традиция президентът Радев ще направи обръщение към народа и народните представители от парламентарната трибуна. Поканени на тържественото заседание са и президенти на България, заемали поста преди Румен Радев, бивши председатели на НС, членовете на Министерския съвет, представители на съдебната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, на дипломатическия корпус у нас.

Веднага след като прекрачат прага на знаковата сграда, новите депутати ще получат папка, подготвена от администрацията на парламента. В нея те ще намерят Конституцията на Република България, правилник за дейността на Народното събрание,  както и ръководство за експлоатация на пултовете за гласуване. В комплекта има също книжка с описани постоянните делегации на Народното събрание в международни организации. Там е и клетвеният лист, който народните представители подписват, след като положат клетва в пленарната зала.

Още от Built.bg:  Международната агенция за атомна енергия: Опасно близо сме до ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам