Бюлетин

Новото лице на Бизнес парк София

Бизнес парк София представи своята дългосрочна стратегия за развитие, която цели да превърне най-големия офис комплекс в Централна и Източна Европа в още по-притегателен градски център с повече зелени площи, публични пространства, събития, култура и разнообразни услуги. 
Сред първите подобрения, създадени в партньорство с фондация Колективът, са трансформацията на покрив с площ над 3 000 кв. м. в социално място за събития, храна и срещи, нови споделени места за работа на открито, нова сцена край езерото и мащабни произведения на уличното изкуство.
В Парка вече работят и десет ателиета на популярни артисти, които организират различни работилници и събития за обитателите и посетителите. Всички нови функции и пространства ще бъдат представени за първи път с фестивал “Паркът” в края на юни.
До края на годината се очаква да отвори и ново коуъркинг пространство с 80 места в Сграда 10, както и да започне изграждането на новата Сграда 16 до спирката на метрото.
“От отварянето си през 2001 нашата бизнес зона посреща хиляди граждани ежедневно и стана най-успешният пример в България за частен проект, който предоставя обществена услуга.” разказа Екатерина Радева, ръководител Специални проекти и ESG инициативи в Бизнес парк София.
“Днес столицата има нужда от повече качествени публични пространства извън центъра и ние искаме да превърнем Бизнес парка още повече в Парк, като го наситим с още зеленина, съдържание и култура и започнем да предлагаме нови услуги, събития и активности за нашите обитатели и посетители.”

Бизнес парк София е най-голямата бизнес зона на Балканите и от 2001 г. налага тенденциите в управлението на недвижими имоти у нас, като предлага първокласни офис сгради, зелени площи и богат списък от услуги за нуждите на бизнеса.

Още от Built.bg:  "МЕТ Груп" се споразумя с американска компания за доставки на ВПГ в Европа

Днес комплексът включва 15 сгради с клас А офис пространства на терен от 220 000 м2 с обща застроена площ 300 000 м2, в които работя повече от 14 000 души от над 120 международни компании. Дългосрочна мисия на Парка е да създава атмосфера, в която компаниите и техните служители да се развиват, да растат и да се чувстват като
общност.

 

Нови сцени и публични пространства, арт ателиета, коуъркинг и нова сграда са част от подобренията, по които работи Бизнес парк София

Стартът на дългосрочната трансформация на най-голямата бизнес зона у нас в по-зелен и социален градски център ще бъде отбелязан с тридневния фестивал “Паркът” от 23-ти до 25-ти юни.

Целта на дългосрочната трансформация е Паркът да се развива като вторичен градски център и място за обществено обслужване, отдих и рекреация на всякакви възрастови групи, да отговаря на нуждата от социална инфраструктура в тази част на града, и да служи като пример за устойчиво развитие на подобни отворени комплекси както у нас, така и на глобално ниво.

Плановете кореспондират с Визията за развитие на Столична община като компактен и мултифункционален град, както и с глобалните градоустройствени тенденции и концепцията за 15-минутния град, който предлага всички услуги на една ръка разстояние.

Консултанти в създаването и реализацията на стратегията са едно от най-големите глобални архитектурни бюра Gensler, дългогодишните проектанти на Парка A и A Aрхитекти, Фондация Колективът и комуникационните агенции NEXТ-DC и Imp-Act Agency.

Градските активисти от фондация Колективът, познати с инициативи като “Реките на града” и “100 стола”, вече работят по активирането на новите публични пространства и създаването на улично изкуство в Парка. Техните урбанистични и архитектурни проекти са резултат и от голямо проучване и серия от работилници, в които вземат участие близо 500 човека от наемателите, обитателите, съседите и посетителите на Бизнес парк София.

Още от Built.bg:  Парламентът реши да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна

Над 70% от всички участници в допитванията посочват, че биха искали да посещават повече културни събития и мероприятия, посветени на каузи в Парка, както и че биха искали повече зони за работа, срещи и хранене на открито.

На база на идеите и предложенията от местната общност, Колективът разработва и тества плана за активиране на нови места в Парка чрез серия от архитектурни подобрения и изкуство. 

Потенциалът на новите социални пространства ще бъде представен за първи път с Фестивал Паркът между 23 и 25 юни, който включва богата програма от музика и концерти, занимания за деца, съвременно цирково изкуство, уроци по танци, работилници и още събития.

Пълната програма ще бъде обявена в социалните мрежи на Парка в LinkedIn, Facebook и Instagram. В рамките на инициативата стартира и новият блог и имейл бюлетин на адрес https://thepark.businesspark-sofia.com, създаден, за да за анонсира всички предстоящи събития и новини, които ще се случват и занапред в Парка.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам