Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НС “Недвижими имоти”: Таксите за поддържане на жилище в затворен комплекс да са ясни още при покупката му “на зелено”

При покупка на имот “на зелено” в затворен комплекс купувачите да имат предварителна информация от инвеститора колко ще струват месечните разходи за поддръжката му, предлагат от Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) с промени в ресорен закон. Това каза в интервю за БТА председателят на НСНИ Добромир Ганев в навечерието на тържественото честване на 30-ата годишнина на Сдружението на 24 юни, което ще бъде отбелязано с международна конференция в зала “Шекспир” на “Гранд Хотел Милениум София”.

Един от примерите за постоянни конфликти по темата с месечните такси е в затворените комплекси по морето. Проблемът там е сложен. Има взаимни обвинения между двете страни, като със сигурност вината за създалата се ситуация е двустранна, коментира проблема със събираемостта на таксите Ганев. Той посочи, че в този казус би трябвало и държавата да се намеси чрез промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), с което ще се даде възможност за урегулиране на тези взаимоотношения. Руските граждани започнаха да купуват жилища активно в затворените комплекси по българското Черноморие още от 2012-2013 г., напомни Ганев. Национално сдружение “Недвижими имоти” предлага с промени в Закона за управлението на етажната собственост да се предвиди възможност, когато се строи “на зелено”, инвеститорът да има задължението да информира купувачите какво би струвало управлението на сградата в бъдещ период и дори при подписване на предварителния договор за покупка да се подписва и договор за управление на комплекса. Целта е бъдещият собственик на апартамент да е наясно с бъдещите си финансови задължения, свързани с месечните такси, като по този начин ще може да вземе информирано решение при покупката на имота.

Цените на жилищата запазват темповете си на растеж до края на годината

Доклад на международна консултантска компания отчита, че през първото тримесечие на тази година има малко над 10 на сто ръст на цените на жилищата в над 50 държави и се прогнозира забавяне на растежа тази година. Подобни са цифрите и за България, като има вероятност и у нас да се запази това нарастване до края на годината, коментира Ганев. Въпреки предвижданите промени в политиката на Европейската централна банка за увеличаване на лихвите, както и очакванията по отношение на решения на БНБ, свързани с изискването на резервите на банките, допълни той. Същевременно Ганев каза, че посоката на цените е обвързана с фактори, които на този етап не могат да бъдат прогнозирани – развитието на военните действия, как това ще се отрази върху снабдяването с различни материали и суровини от тези райони, което води до оскъпяването им. В момента значим мотив за българските граждани да влагат своите спестявания в недвижими имоти е свързан с инфлационните процеси, допълни Ганев.

Още от Built.bg:  България не е готова за присъединяване в еврозоната, според ЕК

В София половината от сделките с недвижими имоти за първото тримесечие са се случили с ипотечно финансиране, а за останалите градове, сред които Варна, Бургас, Пловдив, процентът е по-малък – средно около 32 на сто, коментира Ганев и акцентира, че в по-голямата си част сделките се осъществяват чрез спестявания или със средства от продажба на други активи.

Ганев напомни, че независимо от започналата в края на февруари война в Украйна броят на сключените сделки за първото тримесечие на 2022 г. е с 10 на сто по-голям спрямо от период на миналата година. Първото тримесечие на годината е било най-силно за последните 13 години спрямо същите периоди назад, а за някои градове като Несебър ръстът е 105 процента, във Варна – 35 процента.

Запазване на доходността от наемите и ръст на цените

В последните месеци заради навлизането на украинските бежанци в България, които се включиха на наемния пазар, особено по Черноморието, се отчита ръст на доходността от наемите, каза Генев. Той изтъкна, че през последните две години заради ковид кризата тази доходност беше засегната, като достигна равнища под 4-5 на сто. Въпреки това, тази доходност не е за пренебрегване. По отношение на тенденциите в размерите на наемите Ганев напомни, че в България не се води такава статистика, но допусна, че при наличие и натрупване на следните няколко фактора – ръст на инфлацията, повишен интерес на този пазар, навлизането в летния сезон, когато по Черноморието част от жилищата се отдават за краткосрочни наеми, цените вероятно ще се повишат. Той допусна, с уговорката, че това е само прогноза, че през есенния сезон увеличението на наемите средно може и да достигне 10-15 на сто.

Още от Built.bg:  Урсула фон дер Лайен остава начело на Европейската комисия

Ваканционните имоти

Пазарът на ваканционни имоти продължава да е динамичен, коментира Ганев. Някои продават, други купуват, въпрос на конкретна ситуация за всеки гражданин на Русия, коментира той тенденциите сред руските собственици на недвижимост по морето у нас. В началото имаше проблем с довършването на започнатите сделки заради затвореното въздушно пространство на България, както и поради това, че някои услуги, предоставяни от посолствата, не се извършваха. В момента този процес се регулира, каза Ганев и допълни, че руските граждани пристигат у нас основно през Турция, за да довършат сделките. Има руски граждани, които по икономически причини имат желание да продават имотите си у нас. Тези от тях обаче, които пребивават дългосрочно, продължават да се интересуват от покупки по същите причини, поради които и българските граждани са активни на нашия пазар на недвижими имоти – очакване за висока инфлация, несигурност за спестяванията, ниски лихви по депозити, допълни експертът.

Интересът на украински граждани към покупка на недвижимости у нас по морето е по-скоро спорадичен, допълни Генев. Ако има някакви сделки, те са единични, не са тенденция, допълни той.

Регистрационен режим за лицата, които упражняват брокерската професия

В България никой не знае колко е точният брой на хората, които се занимават с продажба на недвижими имоти, защото все още няма регистър и официална държавна статистика. Има такава регламентирана професия, но няма кой да каже колко са хората, които я упражняват. Това е и целта на исканата от Националното сдружение “Недвижими имоти” регулация в бранша, коментира Ганев.  Той изрази надежда скоро предложеният от организацията Закон за брокерската дейност да бъде приет, като в момента се водят разговори с народни представители от различни парламентарни групи по мотивацията на такъв нормативен акт, който да регулира взаимоотношенията между потребители, брокери, държава, браншови организации и други заинтересовани институции. С проектозакона се предлага се да се учреди нова Камара, която да поеме функциите на управляващ орган на бранша. Камарата ще води регистър на брокерите, като режимът за вписване няма да е лицензионен, а регистрационен и ще е задължителен за всеки, който извършва такава дейност – както за физическите, така и за юридическите лица. Предвиждат се изисквания за вписване в регистъра, застраховка “Професионална отговорност”, доказателства за минимален образователен ценз, ниво на умения и знания на професионалните брокери. По думите на Ганев тези условия не се очаква да затруднят упражняването на брокерската дейност, но ще поставят изисквания за минимално ниво на качество на предоставяне на услугите за потребителите.

Още от Built.bg:  Проектокабинетът "Желязков": кои министри влизат в него

Според НСНИ делът на сивия сектор в брокерския бранш е висок.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам