Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НСИ: Бизнес климатът в България се подобрява

entrepreneur idea competence vision 1340649

През април общият показател на бизнес климата се повишава с 0,7 пункта в сравнение с предходния месец. Подобрение на показателя е регистрирано в промишлеността, докато в строителството и сектора на услугите се наблюдава намаление. Единствено в търговията на дребно показателят остава на нивото си от март, съобщи Националният статистически институт.

Несигурната икономическа среда остава основното затруднение за дейността във всички сектори.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” се увеличава с 2,3 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира както нарастване на притока на нови поръчки през последните три месеца, така и оптимистични очаквания за износа през следващите три месеца.

Бизнес климатът в строителството се понижава с 0,8 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията от “по-добро” към запазване на “същото”.

По тяхно мнение настоящата строителна активност е леко подобрена, а производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано – 6,2 месеца при 5,9 за януари. Същевременно и очакванията им относно новите поръчки през следващите шест месеца са оптимистични.

Бизнес климатът в търговията на дребно запазва равнището си от март. Очакванията на търговците на дребно за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са благоприятни, като и прогнозите им за обема на продажбите през следващите три месеца се подобряват. Относно продажните цени по-голяма част от търговците на дребно предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Още от Built.bg:  Владимир Малинов: Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

През април съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 0,5 пункта, което се дължи на резервираните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Преобладаващата част от мениджърите очакват продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

Изтозник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам