Бюлетин

НСИ: Бизнес климатът в България се влошава през август

След като два поредни месеца бизнес климатът в България запазваше равнището си, през август общият показател отчита леко намаление, сочи справка в Националния статистически институт (НСИ).

НСИ съобщи, че бизнес климатът през август намалява с един пункт спрямо предходния месец – от 26,1 на сто на 25,1 на сто. По-неблагоприятен бизнес климат се наблюдава в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, докато в строителството е регистрирано повишение.

Най-чувствително намаление на показателя през август се отчита при “Бизнес климата в търговията на дребно” – с 2,9 пункта (от 36,9 на сто на 34 на сто) заради неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията.

Прогнозите им за поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца обаче се подобряват.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в търговията на дребно, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

Последната анкета отчита нарастване на отрицателното въздействие на фактора “недостатъчно търсене”, който измества на четвърто място затрудненията, свързани с недостига на работна сила.

В сравнение с юли нараства делът на търговците, които предвиждат продажните цени да се повишат през следващите три месеца.

Сред основните затруднения за предприятията, отчетени от НСИ през август, продължава да е несигурната икономическа среда.

Най-сериозните пречки за развитието на бизнеса в промишлеността продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като през август се наблюдава засилване на негативното им влияние.

Освен изброените фактори, ограничаващи дейността на фирмите от строителния бранш, за тях продължава да е актуален и проблемът с цените на материалите.

Още от Built.bg:  Дерогацията да бъде отменена в две стъпки: окончателно ли е това решение

За сравнение през юли в сектор “Строителство” се появи ново притеснение, свързано с увеличаването на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Мениджърите в промишлеността, строителството и услугите предвиждат запазване на равнищата на цените в съответните сектори през следващите три месеца.

През август съставният показател “бизнес климат в промишлеността” спада с 1,2 пункта (от 26,3 на сто на 25,1 на сто) в резултат на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията, съобщи днес НСИ.

През август съставният показател “бизнес климат в строителството” се повишава с 1,6 пункта (от 23,1 на сто на 24,7 на сто), което се дължи на оптимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията.

По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, но прогнозите им за дейността през следващите три месеца са по-резервирани.

През август съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 1,1 пункта (от 17,7 на сто на 16,6 на сто), което се дължи на резервираните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.

През юли общият показател на бизнес климата остана на нивото си от юни (+0,1 пункта до 26,1 на сто).

През юни бизнес климатът запази стойностите от май, когато регистрира ръст с 4 пункта на месечна база спрямо април.

След като през януари 2023 г. общият показател на бизнес климата запази приблизително нивото си от декември 2022 година, стойностите му леко се повишиха през февруари – с 1,4 пункта, спрямо предходния месец, през март бизнес климатът запази равнището си от февруари, а през април 2023 г. бе отчетено повишение с 0,7 пункта в сравнение с предходния месец, показва справка в НСИ.

Още от Built.bg:  НСИ: Инфлацията в България продължава да намалява

Най-чувствителното влошаване на бизнес климата в страната бе отчетено от националната статистика през април 2020 г., в условията на извънредно положение в страната. Тогава бизнес анкетите на НСИ показаха влошаване на стопанската конюнктура във всички наблюдавани сектори, припомня БТА.

Общият показател на бизнес климата отбеляза спад с 41,7 пункта спрямо нивото си от предходния месец, което бе с 37 пункта под дългосрочната средна стойност за последните десет години и с 4,4 пункта над дългосрочния минимум, отбелязан през февруари 1997 година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам