Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Нужен е незабавен международен одит по пътна безопасност, смята експерт

Снимка: BTA/AP

Нужни са незабавен международен одит по пътна безопасност, оценка на риска, структурни кадрови промени в Държавна агенция “Безопасност за движението по пътища” и законови промени.

Всичко това трябва да се случи едновременно. Това заяви за БТА председателят на Института за пътна безопасност Богдан Милчев, коментирайки тежкия пътен инцидент със загинали на автомагистрала “Струма”.

“Той е показателен, че в България периодично се случват подобни тежки инциденти и всеки следващ е все по-голям. След случилото се край Своге, това ни показва, че ние не сме си взели абсолютно никакви поуки”, смята експертът по пътна безопасност.

Милчев призова да не се бърза със заключенията за причините за катастрофата на автобуса. “От една страна имаме проблем, свързан с човешките грешки, които допускаме.

От друга – имаме сериозен проблем с пътищата, а е възможно и да има проблем с техническата изправност на автобуса”, смята той. Според него една от хипотезите може да бъде свързана и със здравословен проблем на водача, заради който той е загубил управление над машината.

Село Боснек (23 ноември 2021) При тежък пътен инцидент с автобус загинаха 46 души. Пресфото – БТА снимка: Минко Чернев

“Тези инциденти ни показват, че “царят е гол”. Ние нямаме пътна безопасност, която да може да реагира адекватно на всички предизвикателства”, смята председателят на ИПБ, който настоя политиците да обърнат внимание на Пътната карта за развитие на пътната безопасност, изготвена от ръководения от него институт.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам