Бюлетин

Няма решение на “газовото уравнение” в Европа без Русия, смята директорът на “Сърбиягаз”

Невъзможно е да бъдат разрешени енергийните проблеми на Европа без руския газ, заяви днес генералният директор на сръбската компания “Сърбиягаз” Душан Баятович пред телевизия Пинк.

“Газовото уравнение” в Европа не може да бъде разрешено без Русия, посочи той.

Имаме стратегическо партньорство с “Газпром”. Чухме как президентът Александър Вучич казва, че имаме стратегическо партньорство с “Газпром”. Всичко, което е направено досега, е направено по европейски стандарти. Ще има и нови проекти, посочи Баятович.

Получаваме газ от “Балкански поток”, а останалият газ (пренасян по газопровода) отива към Централна Европа. В момента мощността на този газопровод е 12,8 милиарда куб. м. годишно. Вече имаме нов начин на снабдяване, което гарантира безопасността и ценовата изгода за потребителите в България, Сърбия, Унгария, каза Баятович.

Той отбеляза, че новите планове включват и строителството на допълнителен магистрален газопровод Ниш – Димитровград – София, както и на газопровод Белград – Баня Лука, информира ТАСС.

Руският външен министър Сергей Лавров вчера пристигна на посещение в Белград. След срещата с Лавров сръбският президент Александър Вучич заяви, че се е обърнал с молба към руския държавен глава Владимир Путин за получаване на изгодна цена на газа. Той изрази увереност, че Сърбия ще получи максимално изгодна цена. Преди това имаше информации, че Сърбия обсъжда с Русия запазването на цената на газа на равнище от 270 долара за хиляда кубически метра за идните месеци.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам