Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ню Йорк и Сингапур са най-скъпите градове за живот в света през 2022 г.

Ню Йорк за първи път оглавява класацията на аналитичния център “Икономист интелиджънс юнит” (Economist Intelligence Unit) за най-скъпите градове в света от гледна точка на разходите за живот, изравнявайки се със Сингапур, който редовно е на първо място, предаде Франс прес.

“Цените скочиха с 8,1 процента средно за една година (в местна валута) в 172 от най-големите градове по света. Това е най-сериозното им повишение, регистрирано от поне 20 години”, се казва в доклада за разходите за живот в света през 2022 г., публикуван днес от сп. “Икономист”.

На трето място е поставен Тел Авив, културният и икономически център на  Израел, който през миналата година оглавяваше класацията.

Разходите за живот в най-големите градове в света нарастват на фона на войната в Украйна и рестрикциите в някои региони срещу разпространението на коронавируса, които затрудняват веригите за доставки, предимно на енергийните продукти и на храните, сочат данните на “Икономист интелиджънс юнит”.

Сингапур

Големите градове в САЩ се изкачват в класацията заради силния долар през последните месеци, който се разглежда като сигурна инвестиция по време на криза. На този фон Лос Анджелис се издига до четвъртото място, а Сан Франциско – до осмо.

Руската столица Москва се изкачва с 88 места в класацията до 37-ма позиция заради ръста на цените в условията на наложените на Русия санкции от страна на Запада и динамичния енергиен пазар, отбелязва “Икономист интелиджънс юнит”.

Повечето от другите големи европейски градове обаче падат в класацията. Париж губи четири позиции и е на девето място сред най-скъпите градове в света.

Столиците на разкъсваните от граждански войни Сирия и Либия – Дамаск и Триполи, са най-евтините градове в класацията на “Икономист интелиджънс юнит”.

Още от Built.bg:  Путин пред Тъкър Карлсън: Русия няма интерес да напада Полша или Латвия

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам