Бюлетин

Обемът на интерконектора България – Гърция може да се увеличи почти двойно

На среща в Гърция е била обсъдена възможността да се увеличи обемът на интерконектора почти двойно, както е предвидено в проектната документация. Това отговори служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на днешния парламентарен контрол. По думите му това ще стане чрез изграждане на допълнителна компресорна станция.

В момента се водят разговори с гръцкия оператор “Десфа” (DESFA S.A) в какви срокове това може да се случи, уточни министър Христов. Целта е заедно с пускането на терминала за втечнен газ до Александруполис, България да има увеличен обем от газопреносната мрежа, така че да може да се доставят до страната ни по-големи количества газ.

В предишния си отговор на депутатски въпрос министърът каза, че се очаква терминалът за втечнен газ до Александруполис да бъде готов до края 2023 г.

Росен Христов, снимка: БТА

Финансирането за изграждането на терминала е осигурено, изтъкна министър Христов. В срок са сключени и се изпълняват основните договори за покупка на плаващото съоръжение, което се конвертира в терминала, за тръбопроводите на сушата и в морската акватория до Александруполис, както и системата за швартоване.

Договорените суми, обезпечаващи поетите ангажименти и гарантиращи спазването на договорения график в края на 2023 г., се разпращат в предвидените срокове, добави Христов.

Служебният министър добави, че е в ход и процедура по подбор на квалифицирани специалисти, които да осигурят професионалното и качествено управление на съоръжението за втечнен природен газ след негово изграждане и безопасната му експлоатация.

“Имаме уверение, че “Булгартрансгаз” ще продължи да упражнява правата си на акционер в “Газтрейд” по начин, гарантиращ изграждането и пускането в експлоатация на терминала за втечнен газ в предвидените срокове”, заяви още служебният енергиен министър Росен Христов.

Още от Built.bg:  Росен Христов: Проблемът с доставките не е заради недостиг на газ, а заради недостиг на инфраструктура

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам