Бюлетин

Областният управител на София върна решението за площад “Героите на Украйна”

Областният управител на София Иван Кючуков издаде заповеди във връзка с осигуряване спазването на законност на територията на областта и упражняването на контрол за законосъобразност на актовете и действията на органите на местно самоуправление и местна администрация, съобщиха от областната управа.

С тези заповеди той връща решенията на Столичния общински съвет (СОС) за даване на разрешения за издигане знамето на Украйна на административната сграда на Столична община на ул. “Московска” 33 до прекратяване на войната и наименуване озелененото пространство между бул. “Драган Цанков”, ул. “Незабравка” и ул. “Никола Мирчев” в район “Изгрев” с името алея “Героите на Украйна”, както и наименуване на безименно озеленено пространство между бул. ”Драган Цанков”, ул. “Латинка”, ул. “Константин Щъркелов” и ул. “Фредерик Жолио Кюри” с името площад “Борис Немцов”, се посочва в съобщението на областната администрация на София.

Веселин Гетов и Борислав Борисов, снимка: БТА

Напомняме, че в началото на месец април Столичният общински съвет (СОС) именува площад на „Героите на Украйна” и друг – на руския опозиционер Борис Немцов. Общинските съветници подкрепиха решението за площада „Героите на Украйна“ с 32 гласа „за“, 16 – „против“ и двама въздържали се.  Вносители на доклада са общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски, Борислав Бориславов.

Според доклада става въпрос за именуване на безименно пространство от двете страни на бул. „Драган Цанков“, разположено между паркинга на парк-хотел “Москва” и бул. “Драган Цанков” и от югозападната страна – пространството между бул. “Драган Цанков”, ул. “Никола Мирчев”, ул. “Незабравка” и оградата на посолството на Руската федерация в България.

Другият доклад за именуване на озеленено пространство в район „Изгрев” с името площад „Борис Немцов”, също бе одобрен от СОС. Споровете “за” и “против” подобни символични действия на съпричастност към украинските граждани тогава продължиха близо два часа.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам