Бюлетин

Oблекчават режима за изграждане на енергийни обекти за енергия от възобновяеми източници за собствено потребление.

Windmills Wind Turbines Wind Farm  - EdWhiteImages / Pixabay

Парламентът облекчава режима за изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление. Промяната в Закона за енергията от възобновяеми източници беше приета на второ четене със 109 гласа “за”, 11 “против” и 44 “въздържал се”. Пленарното време на стигна за гласуването на всички текстове от законопроекта, затова работата по него ще продължи на следващо заседание.

Измененията са внесени от Владимир Табутов (“Продължаваме Промяната”) и група народни представители. Според тях се въвежда уведомителен режим в случаите, в които се предвижда изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление. По този начин ще се даде възможност за ускоряване на процеса за изграждане на такива обекти, се посочва в мотивите.

Краен клиент може да изгради енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници върху покривни и фасадни конструкции на сгради, присъединени към електропреносната, електроразпределителна или затворена електроразпределителна мрежа и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии, енергията от които ще се използва само за собствено потребление, като общата инсталирана мощност на енергийните обекти може да бъде до два пъти размера на предоставената мощност, но не повече от 5 MW, приеха депутатите. Краен клиент може да внася произведената от енергийните обекти електрическа енергия в съответната мрежа само след изпълнение на изискванията на процедурата по присъединяване като производител, съгласно наредбата по чл. 116, ал. 7 от Закона за енергетиката, гласят още промените.

Теменужка Петкова, снимка: БТА

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) коментира, че 5 мегавата е потреблението на град като Видин, а се предлага като собствено потребление. По думите ѝ рисковете са два. Под мотото на това, че някой ще произвежда електроенергия за собствено потребление, ще се построят централи с цел продажба на електрическа енергия, коментира тя. Вторият риск е, че в един момент ще настъпи пълно неразбирателство каква енергия и как ще влезе в мрежата, дали има техническа възможност и това ще създаде проблем от техническо естество, свързан със сигурността на системата, смята Петкова.

В отговор Владимир Табутов (“Продължаваме Промяната”) каза, че опасенията и са идентифицирани и адресирани в ал. 5, където се казва, че при евентуално желание на собственика на тази електроцентрала да връща или да продава електроенергия в мрежата, то това може да стане само след като се мине процедурата по Закона за енергетиката, която включва всички необходими становища за присъединяване. Ако не се инициира тази процедура, няма техническа възможност собственикът на тази електроцентрала да връща или да продава електроенергия към мрежата, отбеляза той. Нашето желание е да не позволяваме на такива компании, които под претекста, че искат да ползват собствена електроенергия, впоследствие да започнат да продават електроенергия, обясни Табутов.

Според Рамадан Аталай (ДПС) законът е неработещ. “Няма да има никой, който да си построи централа с мощност 5 мегавата, след като ще ползва 4,2 мегавата, излишъкът какво ще го прави”, попита той.  Той предлага излишъкът от електроенергията да отива в електроразпределителното предприятие и да се намалява цената на крайния клиент.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски (“Продължаваме Промяната”) му отговори, че това, което предлага, не е лишено от логика. Той посочи, че в цяла Европа е тенденция производителите да се потребители и продавачи на излишъка на електроенергия. Рибарски обаче отбеляза, че днес правят малка стъпка, а следващите стъпки ще са в тази посока – излишната енергия да стига до пазара, но да не поставя пред изпитание електроразпределителната мрежа.

Според Цончо Ганев (“Възраждане”)  предложението на Рамадан Аталай е “надграждане на лобисткия законопроект” на “Продължаваме Промяната” .

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам