Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Облекчиха процедурите за изграждане на фотоволтаици и слънчеви колектори в еднофамилни къщи и вили

Парламентът облекчи процедурите за изграждане на малки фотоволтаични централи и слънчеви колектори за топла вода в жилищни и вилни сгради за собствени нужди. Това ще става без разрешение за строеж при инсталиране на мощност до 20 kW. Народните представители приеха окончателно на второ четене промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за изграждане, основен ремонт и подмяна на инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия и/или енергия за охлаждане от възобновяеми източници (ВЕИ) към съществуващите еднофамилни жилищни сгради и в прилежащите им поземлени имоти, енергията от които ще се използва само за собствено потребление, ако общата им инсталирана мощност не надхвърля 20 kW, записаха в закона народните представители. Първоначално се предвиждаше тази инсталирана мощност да е до 10,8 киловата, но след дебат в пленарната зала беше приет по-висок праг.

Режимът при инсталацията на фотоволтаици на покриви на къщи ще е уведомителен в две институции – главен архитект на общината и електроразпределителните дружества (ЕРП). Крайната редакция беше предложена от Виолета Комитова (“Български възход”). За собствени нужди смятаме, че не трябва да се влиза в споразумителен режим с ЕРП-тата, аргументира се тя.

Renewable Roof Energy Solar  - viarami / Pixabay

Владислав Панев (“Демократична България”) коментира, че най-важното е, че облекчават процедурите за инсталацията на ВЕИ-та върху еднофамилни къщи. Той посочи, че тази битка я водят от два парламента.

Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) обясни, че измененията са свързани с програмата за безплатни панели на покривите за еднофамилните жилищни сгради, която предстои да стартира. Той обясни, че се намалява административната тежест, за да могат домакинствата да кандидатстват да получат сто процента безвъзмездни средства за панели за топла вода и 70 процента грант за слънчеви панели за електричество, без да изкарват строително разрешително, проектантска документация, защото ще е за тяхна лична консумация.

Още от Built.bg:  Какво представлява новият турски електромобил ТОГГ

С измененията в ЗУТ се удължава и срокът за приемането на Общите устройствени планове (ОУП) на общините с две години. Мярката е насочена към всички собственици на имоти в общини без приети ОУП, които желаят да развиват стопанска дейност извън границите на населените места, обясни Младен Шишков (ГЕРБ-СДС).

Предвижда се по облекчен режим да става монтажът на инсталации до 1 MW и извън населените места. За монтаж на инсталациите върху съществуващите сгради и постройки, в т.ч. върху покривните и фасадните им конструкции, разположени извън урбанизираните територии, не се изисква изработване и одобряване на подробен устройствен план, записаха депутатите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам