Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Обновиха подлезът при бул. “България” и “Тодор Каблешков” с графити, посветени на четирите сезона

Снимки: БТА

С графити, посветени на четирите сезона, се обновява подлезът на кръстовището между булевардите „България“ и „Тодор Каблешков“ в София. Картините насочват вниманието към климатичните промени, каза пред журналисти Диляна Ангелова от Фондация Visionary, които са част от програмата на Столичния общински съвет за преобразяване на градските пространства. По думите й рисунките обръщат внимание на четирите сезона, които са все по-малко изразени в България.

Иво Илиев, познат с артистичен псевдоним Yeto, изобразява на една от стените на подлеза зимен пейзаж от Родопите. Използвам символите на шахмата, където всяка фигура има своя позиция. За да може играта да протече по най-добрия начин за играча, трябва да се мисли няколко хода напред. Това трябва да бъде и нашият подход към природата, каза за БТА графити артистът. Когато сме сред природата, трябва да се замисляме за последствията от нашите действия, допълни той.

В каузата “да говорят в един глас за климатичните промени” се включват художници от няколко държави – България, Бразилия, Колумбия, Испания, Австрия, Германия и Великобритания.

Този проект показва новата градска политика, която заедно с Общинския съвет, с районните кметове на “Триадица” Димитър Божилов, и на “Витоша” – Теодор Петков, с подкрепата на сдружение “Заедно за Манастирски ливади-Запад”, каза пред журналисти председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Приехме програма, с която улесняваме възможността талантливите графити артисти да имат пространство, където легално да могат да организират такива събития, посочи той. По думите му е намалена и административната тежест, за да може по-лесно да се случват такива проекти.

Гражданите трябва да имат съзнанието, че хубавите неща трябва да се пазят, каза на въпрос на БТА Георгиев. Той посочи, че се полагат усилия за поддържане на осветлението в подлеза. Очаква се графитите да бъдат със специално покритие, което е защитно срещу драскане. Пак може да се надраска, но ще се чисти много по-лесно, обясни Георгиев.

Още от Built.bg:  Продължава да отслабва активността на строителния сектор в еврозоната

Георгиев обърна внимание и на това, че не бива да се поругават и сгради в София, не само на подлези. И обясни, че историческият център на София също ще бъде изчистен, за да придобие нов облик.

Инициативата е подкрепена от “Инвестбанк”. Стоян Цветков, член на управителния съвет на банката, коментира, че са ангажирани с опазването на околната среда и с темата за климатичните промени.

Скоро се очаква да бъде представено мястото, на което ще има стена за свободно рисуване.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам