Бюлетин

Обновяват езерото с липите в Борисовата градина

Проектът за ремонт в района на езерото с лилиите беше представен от проектантския екип, който го е изготвил. Предложението включва ремонтно – възстановителни дейности в голяма част от Борисовата градина. 

Предвижда се още ремонт и обновяване на неремонтирани настилки и алеи. Основните асфалтови алеи ще се преасфалтират изцяло и ще се оформят в стила на вече реализираните в североизточната част, съобразено с предходни проекти и направени ремонти. Общината възнамерява да постави 120 нови стълба с осветителни тела, както и да изгради видеонаблюдение в необхванатите от него части на парка, където ще бъдат монтирани 130 нови камери.

За подобряване на условията за отдих, проектът за обновяване на парка предвижда поставяне на пейки и кошчета за отпадъци в стила на вече ремонтираните части на парка и розариума. Проектът включва и озеленяване на частите от парка към прилежащите булеварди и засаждане на нова растителност – 25 000 храсти и 60 дървета за шумоизолиране от бул. “Цариградско шосе”, както и подновяване на тревните площи. Разписани са ремонтни дейности по водопроводите и дренажа.

Предвидено е чешмите с декоративни пластики да бъдат възстановени по фотографска и друга архивна информация в оригиналния им облик. Подобен подход е приложен и за декоративните пластики при езерцата, фонтаните и детската площадка, скулптурните украси, като жеравите на островчето в езерото с водоплаващите птици, чучурите с форма на лъвски глави при водната площ зад Братската могила, информират от Столичната община.

Кметът на район “Средец” Трайчо Трайков, в чийто обхват попада паркът, посочи в профила си във фейсбук, че е получавал множество сигнали от граждани за тази част от парка и настоявания за ремонт там. “В същото време, с мен са били споделяни и притеснения по отношение на конкретните параметри на ремонта като цени, срокове, материали, качество и т.н, които обаче са изцяло от компетенциите на възложителя – Столичната община”, посочва Трайков.

Още от Built.bg:  Пътната агенция пита българите кои участъци се нуждаят от ремонт през 2023 г.
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам