Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Обрат за Панаира: Представителят на Община Пловдив гласува “за” апорта

Представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов е гласувал “за” апорта на варненските акции от Международен панаир – Пловдив в акционерното дружество “Пълдин Туринвест”. Това съобщи Михайлов след края на Общото събрание на акционерите на дружеството, което се проведе в парк хотел “Санкт Петербург”. На място пристигнаха полицейски служители, повикани от протестиращи граждани, които не бяха допуснати на събранието.

Ясен Михайлов, снимка: БТА

“Изразих становище и мнение, че Община Пловдив не дава съгласие за увеличаване на капитала и се възползваме от блокиращата си квота”, обясни Ясен Михайлов. По думите му в същото време е гласувал “за” изменение в устава на дружеството и увеличаване на капитала му чрез вливането на 29 процента от акциите на Община Варна от Панаира. Михайлов е изпълнил решението на Общински съвет – Пловдив от 19 декември.

Снимка: БТА

Според общински съветници от различни политически сили, които свикаха две извънредни сесии по темата, решението съдържа съществени противоречия, които водят до липса на ясна воля на Общинския съвет. В мотивите на изразената блокираща квота по чл. 51б от Закона за общинската собственост е записано, че Общинският съвет не дава съгласие да се намали делът на Община Пловдив в “Пълдин Туринвест”, но в същото време Михайлов гласува “за” увеличение на капитала. И двете сесии не се състояха заради липса на кворум.

По-рано днес, кметът на Пловдив Здравко Димитров и координаторът на ГЕРБ за Пловдив-град Иван Тотев дадоха извънреден брифинг, на който обявиха, че община Пловдив е против апортирането на Панаира, като именно Тотев зави, че представителят на общината Ясен Михайлов ще гласува “против” на общото събрание и ще уведоми акционерите, че решенията ще бъдат обжалвани и допълни “убеден съм, че решението ще бъде спряно”.  Преди Общото събрание на акционерите, кметът Здравко Димитров заяви, че ще обжалва всички решения, свързани с увеличение на капитала и изменение на устава, както го е задължил Общинският съвет.

Още от Built.bg:  Недостигът на работна ръка във Великобритания се превърна в хроничен проблем
Здравко Димитров, снимка: БТА

БТА припомня, че в края на ноември миналата година съветниците отказаха апорта, но въпреки това бизнесменът Георги Гергов се опита да го впише в Търговския регистър. Община Пловдив заведе дело в Окръжен съд – Пловдив, с което блокира вписването, а Апелативният съд потвърди спирането на регистърното производство. Последва предложение от бизнесмена да прехвърли на Община Пловдив два процента от акциите и шест дка от “Международен панаир – Пловдив” за изграждане на опера, ако администрацията одобри апорта на акциите на Община Варна в “Пълдин Туринвест” АД. Така на сесията на 19 декември съветниците решиха да гласуват “за” всички точки на Общото събрание. Ако акциите на Община Варна бъдат апортирани, делът на Георги Гергов в изложбения център се очаква да нарасне на 79 процента, а Община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20 на сто.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам