Бюлетин

Община Перник инвестира в рециклиране на строителни и едрогабаритни отпадъци

Община Перник има инвестиционното предложение за изграждане на площадка за приемане, предварително третиране и рециклиране на строителни и едрогабаритни отпадъци, съобщиха от администрацията. За целта са избрани два урегулирани поземлени имоти с обща площ 78 797 кв. м. Те са разположени близо до рекултивиращото се сега старо сметище на Перник, уточни за БТА Емилия Стоилкова– главен експерт в дирекция “Строителство, инфраструктура и екология” в общината.

На площадката ще се приемат за рециклиране строителни отпадъци от широк спектър, като материали от бетонови конструкции, тухлени, керамика и др. с неопасен характер. Прогнозните количества строителни и инертни отпадъци са 8500 т/год. От тях 33 процента са строителни отпадъци (земни и скални маси); 28 процента бетон и стоманобетон, 14 на сто керамика, 11 на сто асфалтобетон и др. Общото количество отпадъци ще възлиза на около 24 т/денонощие.

Отпадъците ще се третират механично, без допълнително химично, термично и каквото и да е въздействие. Инсталацията за рециклиране на строителни отпадъци не се явява организиран източник на емисии, поради характера на технологичния процес. Тя е мобилна и не се предвижда непрекъснат режим на работа. Най-близката жилищна зона отстои на не по-малко от два километра, така че евентуално негативно въздействие върху урбанизираните територии с жилищен статут са минимизирани, уверяват от общината.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам