Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Община Пловдив ще гласува “против” приемането на варненските акции от Панаира в “Пълдин Туринвест”

На общото събрание на акционерното дружество “Пълдин Туринвест”, което контролира Международен панаир – Пловдив, община Пловдив ще гласува “против” приемането на варненските акции от панаира. Това съобщиха на брифинг кметът на Пловдив Здравко Димитров и координаторът на ГЕРБ за Пловдив-град Иван Тотев. Димитров уточни, че Общинският съвет го е задължил като кмет да обжалва всички решения от общото събрание, свързани с увеличение на капитала и изменение на устава и той ще се съобрази с това.

Днес за втори път общински съветници свикаха извънредна сесия по казуса, но тя не се проведе заради липса на кворум. На сесията трябваше да се измени решение на съветниците от 19 декември, с което бе упълномощен представителят на общината да гласува със “за”. Ако акциите на община Варна бъдат апортирани, делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център се очаква да нарасне на 79 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20 на сто.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и координаторът на ГЕРБ за Пловдив-град Иван Тотев/БТА

Представителят на общината Ясен Михайлов ще гласува “против” на общото събрание и ще уведоми акционерите, че решенията ще бъдат обжалвани, коментира Тотев и допълни “убеден съм, че решението ще бъде спряно”. Тази сесия е безсмислена и не може да произведе нищо, затова ние не участваме в този политически цирк, отбеляза Тотев. Той изрази съмнение, че присъствието на седем народни представители днес е свързано с евентуалните избори след няколко месеца. Сагата с Панаира е започнала през 2006 година, когато ГЕРБ дори не е съществувала, отбеляза координаторът на партията. По думите му партията многократно се е опитвала да запази обществения интерес във връзка с изложбеното градче.

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

На 8 януари десетки пловдивчани се събраха на протест пред общината с искане контролът над Панаира да не се предоставя на бизнесмена Георги Гергов.

Снимка: FB/Manol Peykov

В края на ноември съветниците отказаха апорта, но въпреки това Георги Гергов се опита да го впише в Търговския регистър. Община Пловдив заведе дело в Окръжен съд – Пловдив, с което блокира вписването, а Апелативният съд потвърди спирането на регистърното производство. Последва предложение от бизнесмена да прехвърли на община Пловдив два процента от акциите и шест дка от “Международен панаир – Пловдив” за изграждане на опера, ако администрацията одобри апорта на акциите на община Варна в “Пълдин Туринвест” АД. Така на сесията на 19 декември съветниците решиха да гласуват “за” всички точки на общото събрание.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам