Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Общини и строители настояват за индексация на публичните договори с 25-30 на сто

Снимка: КСБ

Индексацията на договорите в строителството с публични възложители трябва да е съизмерима с оскъпяване на крайния продукт от 25-30 на сто. Около това становище се обединиха на работна среща  представители на ръководствата на Камарата на строителите в България и (КСБ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщава КСБ.

В срещата участваха председателят на УС на КСБ Илиян Терзиев, изпълнителният директор Валентин Николов, председателят на Контролния съвет Благой Козарев, Любомир Пейновски от ИБ на Камарата, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, експерти.

Индексацията на действащите договори, сключени по реда на Закона за обществените поръчки, се налага заради безпрецедентното поскъпване на строителните материали в ковид пандемията, както и заради скока на горивата и на работните заплати в бранша.

Освен това кризисно решение, е необходимо да се изработи и траен механизъм за актуализиране на цените по договорите, който да се прилага занапред в дългосрочен план, смятат от двете организации. В противен случай под риск са поставени не само обектите, които в момента се изпълняват, но и бъдещите.

Зачестяват случаите търгове да се провалят заради липса на кандидати или отказ да се подписват договори по стари цени, алармираха от НСОРБ. В края на 2021 г. НСОРБ е провело експресно проучване сред общините за обекти, чието изпълнение е застрашено и във връзка с повишаването на цените в строителството.

По данни от него в процес на изпълнение или възлагане са инвестиционни дейности на обща стойност 2,2 млрд лв. От данните в допитването става ясно, че между стойностите на планираните разходи за СМР (в лв. без ДДС) и реално необходимите разходи за СМР (в лв. без ДДС) има недостиг на средства средно между 30 и 40 на сто, пише в съобщението.

Още от Built.bg:  Кои са трите водещи туристически дестинации в света?

Значителна част от инвестициите са с европейско финансиране (ОПРР, ПРСР, ОПОС), солиден е и делът на проекти, изпълнявани по национални програми или със собствени средства на общините. В Плана за възстановяване и устойчивост са заложени инвестиции за над 7 милиарда лева, които ще бъдат реализирани от общините, които също са поставени под риск.

Повишението на цените на строителните материали, разходите за труд и електроенергия и невъзможността за актуализирането им в процеса на изпълнение налагат необходимостта от дофинансиране с общински средства на дейностите по проектите.

Двете организации вече са провели поредица от работни срещи с представители на изпълнителната власт и са декларирали готовност да съдействат в максимална степен за изработването на адекватен механизъм за индексация на договорите за строителство. Основен проблем засега се очертава липсата на официална статистика на специфичните индекси на цените на строителните материали.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам