Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Общински съветници предлагат план за обновяване на Централната минерална баня в София

Приемане на план за обновяване на Централната минерална баня в София предлагат общинските съветници Борис Бонев, Пламена Терзирадева и Цветелина Симеонова – Заркин в доклад, който е дневния ред на предстоящото заседание на Столичния общински съвет (СОС). Това се посочва на интернет страницата на СОС.

Централната минерална баня е емблематична сграда в центъра на София- недвижима културна ценност от национално значение, посочват вносителите на доклада.

„Минералната вода при нея е бистра, без цвят и мирис, природно чиста. Тя е слабо минерализирана и ниско радиоактивна. Препоръчва се при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни бъбречно-урологични и метаболитни заболявания. По данни на Българска асоциация за термално наследство 1 036 800 литра от дебита на тази вода изтичат в канала ежедневно, вместо да се ползват за здравна превенция, рехабилитация и лечение“, се отбелязва в доклада.

На територията на София има шест минерални бани с различен статут на защита. От тях работят само две – Панчарево и едното крило на реставрираната баня в Банкя. В общината са регистрирани едва пет СПА центъра и четири уелнес центъра, включително тези в Панчарево, се отбелязва в доклада.

Към момента термалното наследство на София е недостъпно както за гражданите, така и за гостите на столицата, посочват общинските съветници.

Вносителите на доклада предлагат сградата на Централната минерална баня да се приведе във вид, в който да изпълнява функцията на балнеоцентър и да се финансира от Столичната община. „Най-подходящият инструмент за целта е Фондът за устойчиви градове, предвиждащ и частично безвъзмездно финансиране за сгради – недвижими културни ценности“, отбелязват те.

Пълният текст на доклада е достъпен на сайта на Столичния общински съвет.

Още от Built.bg:  Управителят на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение

Снимка: Bin im Garten/wikipedia

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам