Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Oбщинският съветник Борис Бонев днес внася в СОС доклад за развитие на градското земеделие

Доклад за развитие на градското земеделие ще бъде внесен днес днес в Столичния общински съвет (СОС) от независимия общински съветник Борис Бонев, съобщиха на пресконференция в Столичната община от екипа на организацията „Спаси София“.

Градското земеделие представлява отглеждане на плодове, зеленчуци, подправки и билки в крайградски зони, в междублокови пространства, тераси, балкони, покриви, в близост до техническа пътна инфраструктура, каза Бонев. По думите му целта е градското земеделие да бъде включено в нормативната база на Столичната община и да се актуализира законодателната рамка, която се отнася до производството и консумацията на продукция от градски градини. Чрез доклада се цели изграждане на механизъм за улеснение, подпомагане и стимулиране на обществени инициативи, свързани с градското земеделие, като подпомагане на достъпа до вода при необходимост, улесняване на достъпа до терени и др.

При подготовка на доклада е създадена работна група за актуализация на нормативната уредба на Столичната община, в която участваха експерти от от столичната общинска администрация, Общинското предприятие “Софияплан“, неправителствени организации, учени, доброволци. Бяха получени предложения и становища от фондация „ЕкоОбщност“, от Института за изследване на обществата и знанието при БАН, „Градско градинарство – София“, организацията „Храна, а не война“, фондация „Корен“.

От “Спаси София” посочиха, че още през 2020 г. СОС е приел Дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските райони до 2050 г., в която са заложени изготвянето на общинска програма и план за действие за развитие на градското земеделие на територията на Столичната община. Общината си е поставила срок до 2026 г. да включи градското земеделие в нормативната уредба на общината и да създаде механизми за финансиране на инфраструктура, нужна за дейностите на градското земеделие, посочи Борис Бонев.

Още от Built.bg:  Какво е бъдещето на трамваите – най-старият градски транспорт у нас?

Според доклад на ООН между 20 и 60 процента от нуждите на едно семейство биха могли да се покриват от продукцията на градското земеделие, съобщиха от Спаси София. Като примери от света, където е развито градското земеделие, от организацията дадоха Токио, където в метрото се отглеждат салати, както и Сингапур.

Като добър български пример за развитие на градско земеделие у нас,  от “Спаси София” дадоха социалното предприятие “Чудната градина” в Добрич, на което е предоставен общински имот от местната администрация. Млади хора с интелектуални затруднения отглеждат цветя, а продукцията се предлага на фермерски пазари в града.  Друг успешен пример е зеленчуковата градина на фондация “Светът на Мария” в ж.к. “Надежда” в София, която ползва градското земеделие като част от социална подкрепа за хора с интелектуални затруднения.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам