Бюлетин

Обсъжда се с остатъчни средства от бюджета да се покрият част от старите плащания към пътностроителните фирми

Обсъжда се възможността с остатъчни средства от бюджета за тази година, които да бъдат прехвърлени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, държавата да покрие част от старите плащания към пътностроителните фирми, което ще бъде разписано в Постановление на МС. Това стана известно от думите на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пред журналисти.

Вчера министърът съобщи, че се търси възможност да бъдат отпуснати с Постановление на Министерския съвет допълнително средства, за да започне разплащането с фирмите.

Министър Шишков съобщи днес, че е получил уверения от финансовия министър, че с “голяма част от възможностите, които ще останат в бюджета, ще започне да се разплаща“ за дължимото към пътностроителните фирми. Той уточни, че с пари от бюджета за 2022 г. ще бъдат покрити плащанията за тази година.

Евентуално ще получим допълнително може би около 250-300 млн. лева, с които да можем да разплатим част от старите плащания.

Това допълни министърът и уточни, че тези допълнителни суми ще бъдат определени с Постановление на МС. Парите ще са от остатъчни средства за тази година, които да бъдат прехвърлени в бюджета на МРРБ, за което се правят разчети, допълни той.

Снимка: БТА

Тези дни Управителният съвет на Българската браншова камара “Пътища” призова в своя позиция държавата в най-спешен порядък да се съобрази с решението на Конституционния съд (КС) и да пристъпи към уреждане на възникналите проблеми и финансови задължения. Министерството на регионалното развитие и благоустройството и възложителят Агенция “Пътна инфраструктура” следва незабавно да разплатят своите задължения, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на издаване на решението на Народното събрание, посочиха от Камара “Пътища”.

Още от Built.bg:  ЕИБ финансира нови слънчеви електроцентрали с до 1,7 млрд. евро

Конституционният съд обяви за противоконституционно решение на Народното събрание от април т.г.. Според него половината от парите за възлагания по договори за пътно поддържане на Агенция “Пътна инфраструктура” бяха платени към строителни фирми, а останалата част от дължимата сума беше предвидено да се даде след последващо парламентарно решение. След това решение на съда пътностроителните фирми могат да заведат искове към държавата за пропуснати ползи.

По-рано днес министър Шишков съобщи пред журналисти, че ще се прави юридически анализ на ситуацията с натрупани неплатени глоби за винетки, което стана причина жителите на с. Пролеша край Божурище да протестират.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам