Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Обвиненият за злоупотреби с пари от магистрала “Хемус”излиза от ареста

Софийският градски съд пусна от ареста Борислав Колев, единственият обвинен до момента за злоупотреба с пари, предназначени за строежа на магистрала “Хемус”. Той ще бъде под домашен арест. Според съдия Атанас Атанасов все още може да се предполага, че Колев е съпричастен към престъплението, за което е обвинен.

Безспорно според съда е, че Колев има отношение и към регистрирането на част от фирмите, от чиито сметки са теглени пари. Освен това има данни, че въпросните суми са носени в бюро за обмен на валута, където били предавани на друг човек – Иван.

Съдът сметна, че няма опасност Колев да се укрие, но пък може да извърши друго престъпление. С мотив, че няколко месеца срещу него прокуратурата не е работила активно, Колев поиска да излезе от ареста. 

Децата му вече имат проблеми в училище и това е свързано с ареста на баща им, каза защитникът му Христо Ботев. Според него, ако е на свобода, мъжът няма опасност да се укрие.

Борислав Колев, снимка: БТА

Прокуратурата не представи пред съда нови доказателства за четирите месеца от началото на разследването. И сметна, че ако е на свобода, Колев може да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвинението се съгласи, че все пак Колев може да е на свобода срещу парична гаранция от поне 50 хиляди лева.

Колев заяви пред съда, че иска истината да излезе наяве. Два часа след като е разпитан на 21 декември, в присъствието на главния прокурор, имена, посочени от него, били публикувани в медиите. Заради това мъжът изрази опасения за сигурността на семейството си. Ако почувствам закрила, ще съдействам на разследването, посочи Колев.

Още от Built.bg:  Столичната община ще постави 12 нови камери за контрол на скоростта

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от магистрала “Хемус”. Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева.

Не е ясно дали теглените пари са предназначени за строежа именно на скоростния път, заяви защитата и допълни, че фирмите, от чиито сметки са взети средствата, работят и по други инфраструктурни проекти. Решението на съда не е окончателно.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам