Бюлетин

Има нови доказателства за пране на пари от “Хемус” с високопоставени служители

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала “Хемус” Борислав Колев поиска от Софийския градски съд да промени домашния му арест в по-лека мярка. Според защитника му адекватна би била парична гаранция в поносим размер или подписка. Съдът обаче отказа да уважи искането му. В мотивите към решението си съдебният състав посочва, че от наличните и проверени доказателства може да се направи извод за съпричастност на бившия футболен съдия Колев към престъплението:

Няма нови доказателства, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции.

Съдебният състав приема, че все още е налице, макар и с намален интензитет, опасността от извършване на ново престъпление. Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано или оспорено от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за Лот-5 от магистрала “Хемус”. Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева.

В края на март министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че главният прокурор Иван Гешев би трябвало да направи искане за сваляне на имунитета на бивши министри по едно от разследванията за строителството на магистрала “Хемус”. Тогава министърът на вътрешните работи не спомена кои са имената на възможните бивши министри, но от изказването му се разбра, че има предвид ръководителите на вътрешното министерство – Христо Терзийски и Младен Маринов, които сега са народни представители от ГЕРБ.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам