Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Очаква се един от реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ да е с различно от руското ядрено гориво след 2024 година

Очаква се един от реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ да е с различно от руското ядрено гориво след 2024 г. Това каза пред Би Ти Ви енергийният министър в оставка Александър Николов, който беше помолен да коментира дали е осигурено алтернативно ядрено гориво, ако Руската федерация спре доставката.

„В процеса по снабдяване с ядрено гориво са замесени няколко доставчика, по ред причини, най-вече търговски, не искам да споменавам конкретна държава или доставчик, тъй като това би могло да наруши обществения интерес на конкретния доставчик“, допълни той. Има алтернативен доставчик, въпрос на време е да се случи, каза Николов.

Към момента мога да кажа, че не мисля, че има каквато и да е нужда от всяване на паника сред населението, електроенергийната система е стабилна и, при какъвто и да е сценарий, дружествата ще се справят. Неприятно ми е да се всяват страхове у хората, допълни той.

По думите му проблемите на българската електроенергийна система и свързаността с Русия не са проблеми на България, те са проблеми на цяла Европа, а Чехия е най-яркият пример от гледна точка на ядрено гориво.

Попитан какво е обяснението му за падането на правителството, Александър Николов посочи, че вероятно причината е  липса на коалиционен опит. През последните години се насади усещане в България за единовластие, за съжаление, това нещо се пренесе и в икономическия живот, доведе до огромна пропаст и неравенства. На всички ни липсва коалиционна култура, допълни той.

Според Николов това също е урок и част от позитивната промяна, която се случва в България. Той уточни, че под промяна има предвид усещането у хората за свобода, което е изключително важно. Вижда се в поведението на журналистическата гилдия, в начина на писане, в поведението на администрацията, допълни Александър Николов.

Още от Built.bg:  Владимир Малинов ще изиска анализ относно приложимостта на парогенераторите от АЕЦ "Белене“ за АЕЦ "Козлодуй"

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам