Бюлетин

Очаква се минимум 10 процента намаление на цената на винетката от 1 януари догодина

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов съобщи пред журналисти, че допълнително ще предложи минимум 10 процента намаление на цената на винетката от 1 януари догодина, защото голяма част от тях вече са купени за тази година. Той каза това на брифинг след инициираното от него второ обществено обсъждане на предложените промени в Закона за пътищата и Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

Министърът обобщи резултатите от срещата, като посочи, че се предлага от 1 юли в сила да влезе нова тарифа за тол таксите, чрез която вече ще се плаща и за второкласните пътища, а не както досега тол таксата за тежкотоварните коли да е нулева. Ще се направи и актуализация на всички цени за преминаване през магистралите и първокласните пътища, като по думите на министъра актуализацията не е със значителен процент. Тази промяна не се приема от превозвачите, което е очаквано, допълни министърът.

Снимка: БТА

Целта е да се обърне сегашното съотношение, според което две трети от събраните суми са от винетки, а една трета – от тол такси на тежкотоварните автомобили, като с това се постигне и европейската тенденция, каза министърът.

В отговор на въпрос във връзка с неразплатените задължения на държавата към пътностроителните фирми, министърът каза, че утре предстои среща с юристите по този въпрос, които да уточнят механизма на разплащане. По силата на договорите за прекратяване на текущия ремонт и поддържката на пътищата, които са сключени през октомври и ноември миналата година, до 30 юни не се дължат плащания, напомни министърът и допълни, че заради напрежението в сектора е решено да се облекчи ситуацията и изтъкна, че има ясна воля да бъдат изплатени поне 50 процента от средства на фирмите. Очакванията са това да стане най-скоро.

Още от Built.bg:  Шишков ще възложи проучване за изграждането на скоростен път или магистрала от ГКПП “Маказа“ до магистрала „Марица“

В парламента в началото на месеца министърът посочи, че близо 640 млн. лв. ще бъдат разплатени към пътните фирми по наддоговорените дейности за 2021 г. за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Тогава той обясни, че работната група от министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството, в която участва и съветник на министър-председателя, извършва ревизия на дейностите по текущ ремонт и поддръжка на пътищата за м.г. и анализира всички сертификати за извършени дейности от пътноподдържащите фирми. Сумата по тези сертификати, които не пораждат спорове, ще бъде изцяло разплатена.

Там, където са извършвани основни ремонти, трябва да се провери доколко възложената работа съответства на изпълнената, защото няма конкурсна процедура за достигнатата цена. Проверката на комисията ще продължи три месеца, като е възможно срокът да бъде удължен, коментира министър Караджов.

В резултат на работата на комисията досега, очаквам тя да излезе с решение, с което 129 млн. лв., свързани с дейности по маркировка, знаци, мантинели, да бъдат изплатени. Предвид това, че проверката на сертификатите ще отнеме повече време, а на фирмите ще им е тежко да посрещат този голям дълг и в същото време да продължат да поддържат пътищата, имаме съгласие да се разплатят 50 на сто от оставащата наддоговорена сума. Това е около 509 млн. лв. допълнително над тези 129 млн. лв., съобщи още Гроздан Караджов в парламента. Необходимата сума ще бъде осигурена с постановление на Министерския съвет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам