Бюлетин

Очаква се СОС да отпусне средства за реставрацията на къщата на Райна Княгиня

Средства за реставрацията на къщата на Райна Княгиня се очаква да отпусне Столичният общински съвет (СОС), става ясно от доклад, публикуван на сайта на Съвета.

Вносители на доклада са зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов, който е и управител на Специализирания общински приватизационен фонд и на Стефан Марков, общински съветник и председател на Фонда. Те предлагат СОС да одобри допълнителни средства в размер на 409 568 лв., които са нужни за довършване на реставрацията на къщата на Райна Княгиня на ул. „Софроний Врачански” 119 в кв. “Банишора”, район “Сердика”.

През лятото се очаква да приключат дейностите по възстановяването на къщата на Райна Княгиня и околното пространство, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова през май тази година при проверка на реставрацията. Ремонтът се финансира от Специализирания общински приватизационен фонд. Строителните дейности се възлагат и контролират от район „Сердика“.

Снимка: БТА

От 2016 г. сградата притежава статут на недвижима културна ценност от местно значение. Финансирането възлиза на 400 хил. лв., предстои да бъдат вложени още около 300 хил. лв. за довършване на ремонта и облагородяването на околното пространство.

По време на строителните дейности сградата е укрепена, изграден е нов покрив, дограма, топлоизолация, нови балкони. Подменена е инсталацията за водоснабдяване и канализация, и осветлението. Изградена е рампа за достъпна среда. Ще бъдат възстановени и оригиналните парапети на балконите.

Снимка: БТА

Музеят за история на София ще се разшири с още един филиал – къщата на Райна Княгиня. Ще има и музейна част, и пространства за обучение на ученици, интерективен музей с образователна цел, посочи кметът Фандъкова. Целта е да се запазят всички автентични елементи и артефактите, които след това ще бъдат част от музейната експозиция, отбеляза кметът. Тя подчерта, че е имало доста трудности, които са забавили възстановяването.

Още от Built.bg:  За пръв път в историята: женският ни отбор по шахмат стана европейски шампион

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам