Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Одобрена е Интегрираната териториална стратегия за развитие на Северен централен регион

На онлайн заседание Регионалният съвет за развитие на Северен централен регион одобри интегрираната териториална стратегия за неговото развитие. Така вече са одобрени стратегиите за развитие и на 6 региона за планиране в страната.

За реализирането на заложените приоритети за региона, сред които икономически подем и трансформация, развитие на човешкия потенциал и социален растеж, устойчиво териториално развитие и свързаност, е необходимо всички да работят в партньорство и сътрудничество, каза на заседанието заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева. В документа са включени предложения на много заинтересовани страни за най-важните приоритети, поясни тя и поздрави всички за активното участие в подготовката и консултирането на стратегията.

Снимка: МРРБ

Близо 1 млрд. лв. ще бъдат необходими за постигане на приоритетите. Средствата ще могат да бъдат осигурени чрез привличане на различни финансови инструменти и средства по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Заместник-министър Георгиева напомни, че стратегията е само рамка, която е достатъчно гъвкава и дава свобода на всички. За пръв път на регионално ниво могат да бъдат избирани и подреждани приоритетите и да се направляват инвестициите така, че да се финансират най-важните ключови проекти за региона, подчерта тя.

Визията за Северен централен регион е на бързо и устойчиво развиващ се европейски регион, интегрална част от Дунавското пространство, където младите хора виждат своето бъдеще и личностна реализация, каза кметът на община Габрово Таня Христова, която беше председател на заседанието.

Финалната стъпка за одобрение на всички проекти на интегрирани териториални стратегии е внасянето им за разглеждане и одобрение от страна на Министерски съвет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам