Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Офиси на Газпром в Германия са обект на антитръстови обиски

В офиси на руската газова компания Газпром в Германия бяха извършени обиски от антимонополни органи на ЕС, съобщиха запознати с въпроса лица, в момент, когато надзорният орган на ЕС засилва разследването си на компанията за доставки на газ за Европа, информира Ройтерс.

През януари антитръстовият шеф на ЕС Маргрете Вестагер попита газови компании, включително Газпром, за ограничаването на доставките след обвинения, че руският гигант е задържал допълнително производство, което – ако беше реализирано – би довело до намаляване на растящите цени.

Вестагер вероятно ще засили събирането на информация за европейските предприятия на Газпром, съобщи пред Ройтерс миналия месец лице, запознато с работата на регулатора.

Снимка: Gazprom.com

Европейската комисия отказа да коментира. Газпром Експорт заяви, че няма коментар. Газпром и Кремъл многократно са отричали, че са спирали доставките на газ, като твърдят, че всички твърди и дългосрочните задължения са изпълнени.

Служители от органа за наблюдение на конкуренцията в ЕС нахлу в офисите на Gasprom Germania GmbH и Wingas GmbH, заяви един от служителите. Първа за обиските съобщи агенция Блумбърг.

Дружествата, за които е установено, че нарушават антитръстовите правила на ЕС, са заплашени от глоби до
до 10 процента от оборота им. Газпром избегна глоба през 2018 г.,  след като се съгласи да реформира ценовите си механизми и да проправи пътя за конкурентите си в Източна Европа след проведено разследване.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам